Spring naar de content

In sommige culturen is zoenen ronduit smerig

Een zoen – je zou zeggen dat er niets universeler is dan dat. Onderzoekers van de universiteit van Nevada stellen echter dat in minder dan de helft van de 168 culturen die zij onderzochten een sensuele zoen ‘normaal’ is. In enkele culturen wordt het bovendien als iets smerigs gezien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Naar het belang van zoenen is veel onderzoek gedaan. Zo bleek dat een zoen helpt bij het uitzoeken van de juiste partner, en je zou er langer door leven. We gebruiken 146 spieren bij het zoenen, en besteden er in totaal gemiddeld 20.000 minuten aan in ons leven (dat zijn circa twee aangesloten weken). Oh, en er worden 80 miljoen nieuwe bacteriën uitgewisseld bij een zoen.

In het onderzoek van de universiteit van Nevada worden 168 culturen verspreid over zes werelddelen bestudeerd op de aanwezigheid van romantisch-seksueel zoenen, door de onderzoekers gedefinieerd als ‘contact van de lippen dat kan worden voortgezet’. In de 168 onderzochte culturen bleek slechts 46 procent van de mensen elkaar een romantische kus te geven. Sterker nog, in veel samenlevingen wordt de kus als iets vies beschouwd, en geassocieerd met het uitwisselen van voedsel.

“Het is een herinnering dat gedrag dat voor ons zo normaal is, dat in het buitenland vaak niet is,” zegt onderzoeker Justin Garcia. “Het is een herinnering aan de romantische en seksuele diversiteit in de wereld. Het laat zien hoe de menselijke biologie werkt in verschillende culturen, om verschillende gedragingen van waar mensen zich mee bezig houden uit te leggen.”

kissing961

De onderzoekers ondervonden dat romantisch zoenen in het Midden-Oosten heel normaal is. In alle onderzochten culturen (ondanks het feit dat dit er slechts tien waren) werd gezoend. In Azië genoot 73 procent van de bevolking van een romantische zoen, in Europa 70 procent en in Noord-Amerika lag dat percentage op 55 procent. In Centraal-Amerika moesten ze er niets van hebben. Ook in grote delen van Afrika, het Amazonegebied en Nieuw-Guinea wordt een zoen nou niet bepaald als romantisch of sensueel ervaren.

De wetenschappers gingen onder meer te rade bij etnografen van over heel de wereld, bekend met de sociaal-culturele verschillen in hun land. Uit die correspondentie – de onderzoeksresultaten zijn mede gebaseerd op de observaties en eerder onderzoek van die etnografen – bleek dat de romantische kus niet iets universeels is. “Er is een sterk verband tussen de romantische, seksuele kus en een relatief complexe sociale samenleving. Hoe complexer de cultuur hoe meer romantische en seksuele kussen,” schrijven de onderzoekers.

Maar we zijn de enige, voor zover er over ‘we’ kan worden gesproken. Ook chimpansees en bonobo’s zoenen elkaar al sinds mensenheugenis op de mond. Al zijn zij de uitzondering op de regel; de meeste dieren zoenen elkaar niet.