Spring naar de content

Bas Nijhuis, het wapen voor meer mannenvoetbal

Zo correct als Jaïro Riedewald woensdag vrij baan gaf aan Robert Beric; het Hollandse probleem in een notendop. Riedewald is een verdediger maar dat kon je toen even niet zeggen. Bij een tegenaanval van Rapid Wien liet hij Beric eerst binnendoor gaan, vervolgens excuseerde de Ajaxback zich tijdens het mee teruglopen bijna voor zijn aanwezigheid — ‘sorry, ik stoor toch niet?’  — en ergens bij de cornervlag liet Riedewald de Weense aanvaller ongehinderd voorzetten. Handen op de rug, niet eens een voetje naar voren, gaat uw gang meneer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Uit de voorzet kwam een goal en Ajax verloor uiteindelijk zijn comfortabele voorsprong in Wenen (2-2) en daarmee een vrijwel zekere plaatsing voor de volgende voorronde van de Champions League. Dat was geheel onnodig en daarom heeft de KNVB er goed aan gedaan Bas Nijhuis aan te wijzen voor de Johan Cruijff Schaal. Hoe dat zo? Het afgelopen seizoen liet Nijhuis enkele malen zien wat je krijgt als je veel toelaat: mannenvoetbal. Dankzij Nijhuis werd bijvoorbeeld Ajax-Feyenoord een fijne pot vol robuuste ontmoetingen en weinig onderbrekingen: een aanstekelijke, vloeiende wedstrijd waarin pijntjes werden verbeten en spelers die zich tekort gedaan voelden verhaal gingen halen bij hun directe tegenstander, niet bij de scheids. Zoals het hoort.

Tuttebellen
Laat Nijhuis dat bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal opnieuw doen. Vele scheidsrechters zullen naar de seizoensopening gaan kijken en hopelijk gaat het tussen PSV en FC Groningen er stevig aan toe. Een ouverture met veel mannenduels en weinig stiekeme smerigheidjes kan de toon zetten voor een iets hardere, en daardoor betere eredivisie. Te vaak gedragen scheidsrechters zich hier als tuttebellen, ze fluiten voor de kleinste dingen. Zo dragen ze bij aan een cultuur waar verdedigers zich kunnen handhaven met hun spelinzicht en passing — om vervolgens op z’n Riedewalds opzij te worden gezet op de Europese velden.

HP Nijhuis
Bas Nijhuis eerder in actie in de kwartfinale van de UEFA Europa League tussen Sevilla FC en Zenit St Petersburg.

Voorafgaande aan Ajax-Feyenoord in januari zei Nijhuis: “Ik ga wel proberen het een wedstrijd te laten worden. Want soms moet je als scheids een keer durven weglopen, zeg maar de Engelse stijl. Maar je moet ook optreden als de wedstrijd daar om vraagt.” Los van enkele fouten slaagde de bakker uit Haaksbergen daar uitstekend in. Van zulke wedstrijden lusten wij er nog wel een paar.

Oorlog
Riedewald is nog jong, bijna negentien. Bij Ajax denken ze dat hij een grote wordt. Op z’n Engels fluitende scheidsrechters kunnen hem daarbij helpen. Laat die brave Jaïro snel zijn eigen oorlogjes leren uitvechten als het gewenste ‘uit de duels blijven’ niet lukt. Met voetballers die maar uit één vaatje kunnen tappen, winnen wij de oorlog nooit.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.