Spring naar de content

Loopt het huwelijk tussen Ajax en De Boer op de klippen?

Met het hoofd op de borst verlieten de spelers van Ajax dinsdagavond het veld van de Amsterdam ArenA. Geen Champions League voor de Amsterdammers dit seizoen. Uitgeschakeld door Rapid Wien, de nummer twee van Oostenrijk welteverstaan. Trainer Frank de Boer zag het met lede ogen aan. Is hij nog wel de coach die de boel op de rit krijgt? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Na ieder seizoen gonst het van de geruchten rondom De Boer. Als zogeheten ‘succestrainer’ van Ajax zou hij in de running zijn geweest om meerdere grote clubs uit de Engelse Premier League te gaan leiden. Na iedere vorm van belangstelling deed De Boer er zich vervolgens het zwijgen toe, om telkens aan te geven ‘toch in ieder geval nog een seizoen in Amsterdam te werken’.

Het nieuws dat de trainer nog een jaar zou blijven werd met gejuich ontvangen door de fanatieke aanhang van Ajax. De laatste tijd lijkt de liefde tussen de supporters en De Boer langzaam te bekoelen. De vier achtereenvolgende landskampioenschappen waren lange tijd genoeg om het publiek tevreden te houden, maar inmiddels zou het team onder de coach te weinig vooruitgang boeken en valt er volgens de toeschouwers nog maar weinig te genieten in de ArenA.

Wie naar de cijfers kijkt, kan de Ajax-aanhang alleen maar gelijk geven. Na zijn aanstelling als coach in 2010 behaalde De Boer elk seizoen gemiddeld steeds minder punten in de Eredivisie; van 2,41 per wedstrijd in het seizoen 2010-2011, tot 2,08 per duel in de afgelopen Eredivisie jaargang. Misschien nog wel erger voor de (op aanvallend voetbal gefixeerde) Amsterdamse supporters: er wordt steeds minder gescoord. De Ajacieden maakten in het eerste volledige seizoen (2011-2012) van De Boer nog gemiddeld 2,73 treffers per wedstrijd, inmiddels ligt dat gemiddelde op slechts 2,02 goals.

Troosttoernooi
En dan zijn er nog de Europese avonturen. Ieder jaar opnieuw hoopt iedereen die Ajax een warm hart toedraagt dat er nu eindelijk eens overwinterd kan worden in de Champions League. Steeds liep het uit op een teleurstelling. De Ajacieden werden gekoppeld aan Europese grootmachten en waren keer op keer kansloos. In het troosttoernooi dat Europa League heet kwam Ajax niet verder dan de laatste zestien. Het debacle van dinsdagavond is een nieuw dieptepunt in de toch al weinig bekoorlijke reeks onder leiding van De Boer.

Natuurlijk valt er iets te zeggen over het materiaal dat de trainer voor handen heeft; de selectie van de Amsterdammers lijkt met de dag jonger te worden. De gemiddelde leeftijd van de elf spelers die dinsdagavond de strijd aanbonden met Oostenrijk was nog geen 21 jaar. Het is niet zo dat De Boer geen alternatieven heeft. De oefenmeester had er ook voor kunnen kiezen om de deze zomer aangetrokken John Heitinga (31) op te stellen, of om Lasse Schöne (29), die hem de laatste seizoenen al zo vaak uit de brand hielp, te laten starten vanaf de aftrap.

Of de teleurstellende resultaten bij Ajax te wijten zijn aan Frank de Boer blijft de vraag. De kans dat dit seizoen met witte zakdoekjes wordt gezwaaid in de ArenA, iets wat lange tijd ondenkbaar leek, wordt echter steeds groter.