Spring naar de content

Vier redenen waarom de Eneco Tour het kijken waard is

De Grand Départ zorgde ruim een maand geleden voor een heus volksfeest in Utrecht. Heel het land was voor even in de ban van het wielrennen. Nu, twee weken na de finish van de Tour de France in Parijs, trekt het peloton opnieuw door ons land. Toch krijgt de Eneco Tour een stuk minder aandacht. Vier redenen om de rittenkoers door Nederland en België op de voet te volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

1. Je ziet heel veel Nederlanders in actie
Gingen er in de Tour de France al twintig landgenoten van start, in de Eneco Tour zijn dat er nog drie meer. Het sympathieke Roompot Oranje Peleton van ploegleider Michael Boogerd begint zelfs met een volledig Nederlandse ploeg aan de koers, waarvan voormalig volksheld Johnny Hoogerland er één is. Bij die andere Nederlandse formatie, Team Lotto NL-Jumbo, zijn zes van de acht renners afkomstig uit het thuisland.

2. En er is kans op een Nederlandse winnaar
Natuurlijk reden Robert Gesink en Bouke Mollema een fantastische Ronde van Frankrijk, maar een podiumplek behoorde nooit echt tot de mogelijkheden. Deze week zijn er meerdere Nederlandse ijzers in het vuur. Lars Boom won de Eneco Tour al eens in 2012 en lijkt gezien zijn etappezege vorige week in de Ronde van Denemarken op tijd in vorm. Ook Nederlands kampioen Niki Terpstra en de in Frankrijk zo ongelukkige Wilco Kelderman mogen in de top van het klassement worden verwacht. België levert met regerend winnaar Tim Wellens, Phillipe Gilbert en Greg van Avermaet andere belangrijke kandidaten voor de eindzege.

3. Gegarandeerd sprintgeweld
De eerste drie etappes rondom Bolsward, Breda en naar het Belgische Ardooie zijn uitermate geschikt voor een massale aankomst. Met André Greipel staat één van de grote winnaars van de Tour aan de start; de sterke Duitser tekende voor vier zeges. Sacha Modolo, Elia Viviani en Arnaud Démare mogen worden gezien als Griepels voornaamste concurrenten. Moreno Hofland hoopt zich namens Lotto-Jumbo in de strijd te mengen. Let ook op de zoons van voormalig topsprinters Jean-Paul van Poppel (Boy en Danny) en Erik Zabel (Rick).

4. Het parcours heeft alles
Niet alleen de liefhebbers van een goede massasprint komen deze week aan hun trekken; het parcours, met vijf finishes in Nederland en drie in België, heeft alles in zich om voor mooie sport te zorgen. Er staat donderdag een korte tijdrit op het programma, die als eerste selectiemoment voor eindwinnaars dient. In de laatste dagen vindt de echte schifting plaats, wanneer het peloton zich door de heuvelachtige delen van Limburg en België begeeft.