Spring naar de content

De draai die je wist dat zou komen, en de 86 miljard waar niemand in gelooft

Flashback naar 2012, het RTL Verkiezingsdebat voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Terug naar nu: ondanks de ferme taal van Mark Rutte destijds onderhandelde de premier een akkoord bij elkaar met de Grieken ter waarde van 86 miljard euro. De VVD-fractie had er gisteren vijf uur vergaderen (je heb elkaar natuurlijk veel te vertellen na de vakantie) voor nodig om ermee akkoord te gaan.

Vandaag moet de VVD het besluit in de Kamer verdedigen. De draai die je wist dat zou komen zal de kritiek krijgen die je wist dat zou komen. Geert Wilders heeft naar verluidt de motie van wantrouwen al voorgedrukt in zijn jasje zitten en voor de spiegel zijn Limburgse tongval nog extra geoefend op de woorden ‘geen cent naar de Grieken’, ‘knettergek’ en ‘geen knip voor de neus’.

De lijn die de fractie kiest is veelzeggend: zij verdedigen het pakket niet, maar gaan schoorvoetend akkoord omdat Nederland het met een eventuele tegenstem toch niet kan tegenhouden. Kamerlid Mark Harbers: “Ik kijk rond in Europa en stel vast dat de landen die eerst dezelfde bezwaren als Nederland hadden nu het pakket toch steunen. Nederland kan niet alleen komen te staan. Het is juist Griekenland dat moet blijven wat het is, namelijk een paria”.

Stoere taal van Harbers, die eigenlijk aangeeft dat de VVD het hele pakket maar niks vindt, en toch ‘ja’ stemt. Hij heeft blijkbaar goed naar paria-premier Tsipras gekeken, die exact hetzelfde heeft gedaan. Op de Griekse televisie zei hij ‘niet te geloven in het akkoord’, maar toch adviseerde ‘ja’ te stemmen en loodste het door het parlement.

De echte paria is dus het akkoord van 86 miljard euro waar niemand van wil houden.

Onderwerpen