Spring naar de content

Hoe de rijken der aarde samen 157 miljard verloren

In China beleefden de beurzen gisteren de slechtste beursdag sinds februari 2007. Ook de Europese en Amerikaanse beurzen kelderden, er wordt inmiddels gesproken van de Zwarte Maandag. En de grote verliezen die zijn geleden voelen ook (of juist) de rijken der aarde. Samen verloren zij namelijk maar liefst 157 miljard euro, meldt Bloomberg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De onzekerheid bij investeerders wereldwijd werd vooral veroorzaakt door de beursdaling in China. Gisteren sloten alle beurzen af met een groot verlies. Niet alleen zagen veel bedrijven hun aandelen kelderen; de 400 rijkste mensen ter wereld zagen een deel van hun vermogen in rook opgaan. Zo verloor Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zo’n 1,6 miljard euro. Zijn vermogen kromp daardoor tot 32,6 miljard euro. Bill Gates, oprichter van Microsoft en al jaren de rijkste man ter wereld, zag zijn vermogen krimpen met 1,2 miljard euro en beschikt nu nog (maar) over een fortuin van ruim 71 miljard euro.

Ivan Glasenberg, hoofd van het mijnbouwbedrijf Glencore, verloor ruim 205 miljoen euro. Ook de Amerikaanse zakenman Warren Buffet behoort tot de verliezers. Hij verloor in een week tijd 3,1 miljard dollar. Buffet is de op drie na rijkste persoon ter wereld. Hij kan wel tegen een stootje, zou je kunnen zeggen. Andere verliezers: Larry Page, Jeff Bezos, de CEO van Amazon, Sergey Brin van Google en de Mexicaanse mediatycoon Carlos Slim.

“Voor deze rijken is het verlies slechts een fractie, al blijft 157 miljard euro uiteraard een flink bedrag,” vertelt John Collins van de Amerikaanse vermogensbeheerder Aspirant aan Bloomberg. “Een week zoals deze voelt erg slecht aan, maar wanneer je een stapje terug neemt en naar het grotere plaatje kijkt, is het helemaal niet zo’n grote ramp.”