Spring naar de content

Mokhtar gaat voetballen voor een sjeik. Einde carrière?

De pas 23-jarige Youness Mokthar lijkt voor het grote geld te kiezen. De aanvaller ruilt FC Twente in voor Al-Nassr in de onvolprezen Saudi Premier League. Het einde van een prille loopbaan op het hoogste niveau, of toch niet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Aan het begin van deze eeuw leerden we de voetbalcompetities van Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten kennen als opvanghuis voor spelers in de herfst – of eigenlijk winter – van hun carrière. Frank en Ronald de Boer, Phillip Cocu, George Weah, Josep Guardiola, Marcel Desailly, Gabriel Batistuta; allemaal vertoonden ze hun laatste kunstje onder het toeziend oog van de plaatselijke sjeik en zijn gevolg.

De laatste seizoenen blijven de grote zakken oliegeld oud-toppers richting het Midden-Oosten trekken. Xavi Hernández koos na jaren van internationale successen bij FC Barcelona voor een vervolg van zijn spelersbestaan bij Al-Sadd in Qatar, zijn landgenoot Raúl speelde twee seizoenen bij dezelfde club. Ryan Babel, toch ook 42-voudig Nederlands international, staat sinds deze zomer onder contract bij Al-Ain.

De opmerking ‘nog even snel de zakken vullen’ gaat niet voor iedereen op. Na een korte periode bij Al-Nassr keerde Luca Toni als herboren terug naar Italië, waar hij als spits van Hellas Verona afgelopen seizoen topscorer van de Serie A werd. Ricardo Quaresma leek er de brui aan te geven door te kiezen voor Al-Ahli FC, maar groeide daarna opnieuw uit tot één van de grote mannen bij FC Porto. Karim El Ahmadi dwong na een verhuurperiode in Dubai een transfer af naar de Engelse Premier League en is nog altijd een dragende kracht bij Feyenoord.

Mokhtar kan nog meer moed putten uit de verhalen van Mauro Zárate en Maxime Lestienne, die eveneens op jonge leeftijd een contract tekenden in een oliestaat. De Argentijnse jeugdinternational Zárate verliet zijn geboorteland voor Qatar, om later in zijn loopbaan basisspeler te worden bij onder andere Lazio Roma en Internazionale. Lestienne werd in 2014 door Club Brugge verkocht aan Al-Arabi. De Belg speelde nog geen minuut voor de Arabieren, vorig seizoen werd hij verhuurd aan Genoa en dit jaar hoopt hij als huurling PSV aan de tweede landstitel op rij te helpen.

Welke weg Mokhtar bewandelt, zal de toekomst uitwijzen. Eerst moet zijn overgang nog worden afgerond. Terwijl Al-Nassr zijn komst al trots meldde, liet FC Twente weten dat hij eerst nog moet zien dat de papieren in orde komen.