Spring naar de content

Glimlachende vrouwen zijn geen recht

Het was 23.30 uur, bedtijd en bijna woensdag, toen een journalist op een persconferentie aan tennisster Serena Williams vroeg waarom ze niet lachte. Ze had die dag op de US Open immers haar oudere zus Venus verslagen. Reden genoeg volgens de man, die afsloot met: “What’s wrong?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Om heel eerlijk te zijn, antwoordde ze, wil ik hier helemaal niet zijn. Ik moet morgenochtend vroeg op om te trainen, wil gewoon naar bed en jullie blijven me dezelfde vragen stellen. “You’re not making it super enjoyable” besluit ze, nu wel lachend. De journalist stelt tevreden vast dat hij haar in ieder geval aan het lachen heeft gemaakt.

Het Britse supermodel Cara Delevingne overkwam onlangs iets vergelijkbaars tijdens een ongemakkelijk video-interview met Good Day Sacramento over haar nieuwe film Paper Towns. Het was de ochtend na de première en een van de hosts merkte op dat de ietwat cynische Delevingne een paar weken eerder in Londen een stuk enthousiaster overkwam. “Are you just exhausted?” vroeg hij, waarna het model het advies kreeg om een dutje te doen of een blikje Red Bull te nemen.

Photoshop Fix
Het internet huisvest een immens archief met foto’s van vrouwen die lachend een salade eten. In de ene hand een kommetje, in de andere een vork met daarop een blaadje groen en een halve cherrytomaat geprikt, in de camera kijken en gieren maar. Lachen, schijnt men te denken, zou de neutrale uitdrukking op een vrouwengezicht moeten zijn – een misverstand dat ontstond in de tijd dat die zorgzame types nog puur ter decoratie dienden.

Tijdens de keynote waar Apple woensdag zijn nieuwe producten presenteerde, was de eerste vrouw op het podium ene Ruby Red. Opmerkelijk, zult u misschien denken. Apple staat namelijk beslist niet bekend om de vele vrouwen in de schijnwerpers. Maar wees gerust, het was geen echte vrouw. Het betrof een foto van een model op een groot scherm.

Op de nieuwe iPad Pro zit namelijk Photoshop Fix, een app om foto’s te retoucheren. En die moest gedemonstreerd worden. “I’m not quite happy with the model’s smile,” zei design director Eric Snowden, alvorens haar mondhoeken omhoog te trekken tot er een bescheiden glimlach op haar gezicht verscheen. Probleem opgelost.

Smile, baby!
Op de bus wachten? Smile, baby! Langs een bouwkeet jakkeren? Hé meisje, wel een beetje lachen hoor! Door een winkelstraat lopen? Niet zo boos kijken, hè! Zowel vrouwen met een bitchy resting face als die met een mierzoet snoetje met alpenblossen en fonkelogen krijgen dit verzoek met enige regelmaat door wildvreemde mannen naar hun hoofd geslingerd. Om deze aparte gewoonte de kop in te drukken, werd op Twitter de hashtag #stoptellingwomentosmile in het leven geroepen. Vooralsnog zonder veel resultaat.

Geen enkele vrouw zou uit hoeven leggen waarom ze niet lacht of op commando een vreugdevol gezicht moeten trekken. Of ze nu huilend een salade eet, met vuurspugende ogen een belangrijk tennistoernooi wint, zuchtend een fijne filmrol promoot of – zoals we dat allemaal weleens doen – met een uitgestreken smoel over straat loopt. De oplossing? Vraag het gewoon niet. Het leven kan zo simpel zijn.