Spring naar de content

Zien dit weekend: Typhoon over slavernijverleden, Braakhekke over Ik vertrek & The Stones

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

zdw 200 jaar200 jaar koninkrijk
Acteur Waldemar Torenstra, een nazaat van Willem van Oranje, en voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal reizen rond om verhalen te vertellen over ons twee eeuwen oude koninkrijk. De aflevering van deze week staat in het teken van de voormalige Nederlandse kolonie Suriname. Bosch van Rosenthal reist af naar de republiek – in 1975 werd Suriname onafhankelijk – en duikt in de geschiedenis. Torenstra blijft achter in Nederland, en spreekt met Glenn de Randamie (rapper Typhoon) over diens Surinaamse roots en de wijze waarop Nederland omspringt met zijn slavernijverleden. Eerder dit jaar zei Typhoon hierover tegen HP/De Tijd: ‘Er is een hele westerse samenleving die het idee van witte superioriteit ondersteunde en ondersteunt.’
‘NOS Het Koninkrijk: Suriname’, vrijdag 18 september om 21.05 op NPO 2

hqdefaultMy week with Marilyn
Colin Clark (Eddie Redmayne) krijgt een baan aangeboden als assistent op de set van de film The Prince and the Showgirl. Marilyn Monroe (Michelle Williams) heeft de hoofdrol, maar niet iedereen op de set is weg van haar. Clark heeft daar geen last van; hij is al snel betoverd door haar charmes. Clark krijgt de taak om Monroe te assisteren, zowel op als buiten de set. Vriendin Lucy (Emma Watson) is daar minder blij mee. My week with Marilyn, uit 2011, werd genomineerd voor 60 filmprijzen, en won er 16, waaronder een Golden Globe voor Michelle Williams.
‘My week with Marilyn’, vrijdag 18 september om 22.05 op NPO 3. Bekijk hier de trailer.

2012-10-24 12:01:45 DEN HAAG - Topkok Joop Braakhekke kookt stamppot in een vrachtwagen op het Plein voor het Tweede Kamergebouw om aandacht te vragen voor het belang van de transportsector. ANP KIPPA EVERT-JAN DANIELS

Joop Braakhekke en Ik vertrek
Met kromme tenen kijkt Joop Braakhekke naar stellen die een gastronomische onderneming willen beginnen in Ik vertrek, het programma dat tien jaar jubileum viert. “Het is echt een vak. Ik kan toch ook niet op een dag beslissen dat ik een garage begin waar ik oude Deux Cheveaux ga repareren.” Voor Bart en Christa had hij wel respect, omdat ze na een tegenslag niet opgaven. Op verzoek van Braakhekke zoekt de crew van Ik vertrek het stel zeven jaar later weer op in hun wegrestaurant in Frankrijk.
’10 jaar Ik vertrek: Bart & Christa’, zaterdag 19 september om 21.05 op NPO 1

2015-07-04 00:00:00 INDIANAPOLIS, IN - JUL 04: Mick Jagger of the Rolling Stones performs at the Indianapolis Motor Speedway on July 4, 2015 in Indianapolis, Indiana. Michael Hickey/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

The Rolling Stones
In de documentaire Crossfire Hurricane kijken The Rolling Stones in 2012 terug op hun carrière van een halve eeuw. Documentairemaker Brett Morgan komt aan nooit eerder vertoond archiefmateriaal en interviewt alle leden van de Stones – de huidige en de oude. Over het heden en verleden, de gillende meidenmassa’s en het aanhoudende succes. Na de documentaire volgt de concertregistratie van The Rolling Stones: Sweet summer sun uit 2013.
‘3DOC: The Rolling Stones: Crossfire Hurricane’, zaterdag 19 september om 22.35 op NPO 3

2015-08-26 16:21:52 HILVERSUM - Jelle Brandt Corstius tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO. ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

Kazachstan
Een land zo groot als West-Europa, dat is Kazachstan. De naam zal niet onbekend klinken, maar weinig mensen zullen écht bekend zijn met het land. Tijdens een reis van Jelle Brandt Corstius door de landen die aan Rusland grenzen, stopt hij deze aflevering in Kazachstan, Semipalatinsk. Ten tijde van de Sovjet-Unie werden hier maar liefst 456 atoombommen tot ontploffing gebracht. Hierdoor is het nog steeds radioactief gebied en kampen bewoners met gezondheidsproblemen.
‘Grensland: de achtertuin’, zondag 20 september om 20.15 op NPO 2

2015-08-26 16:19:38 HILVERSUM - Arjen Lubach tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO. ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

Arjen Lubach terug op zondag
Zondag met Lubach is terug met een nieuw seizoen. De satirische nieuwsshow, die cabaretier Arjen Lubach maakte ter inspiratie van Amerikaanse satirische actualiteitenprogramma’s, blikt in deze aflevering zoals vanouds terug op het Nederlandse nieuws van de afgelopen week. Vorig seizoen werd Lubach naast host van het programma, ook kandidaat voor de eerste Farao van Nederland. Het burgerinitiatief dat hij daarmee in het leven riep, was een protest tegen de monarchie. De dozen vol handtekeningen staan klaar bij de Tweede Kamer, dus het lijkt erop dat Arjen Lubach voortaan Farao Lubach genoemd dient te worden.
‘Zondag met Lubach’, zondag 20 september om 21.45 op NPO 3

zdw slow westSlow West
1870. De zeventienjarige Jay (Kodi Smit-McPhee) reist, naïef als hij is, zijn buurmeisje achterna. De jonge Schotse aristocraat belandt in Amerika, en met slechts een handboek op zak dwaalt hij door het wilde westen. Banneling Silas (Michael Fassbender) vindt het een wonder dat hij zonder kleerscheuren zo ver is gekomen en neemt Jay onder zijn hoede. Samen reizen ze door een wereld waar niemand te vertrouwen is. De Volkskrant oordeelt: ”Het zijn dat soort dingen waardoor McLean (de regisseur – red.) een uitgekauwd (en vaak doodverklaard) genre als de western toch fris weet te houden. Telkens gebeurt er in Slow West net iets anders dan je verwacht, elke scène kantelt de blik een beetje.”
‘Slow West’, draait vanaf nu in een select aantal bioscoopzalen. Bekijk hier de trailer.