Spring naar de content

Op de hoogte blijven van de eredivisie? Via Teletekst, natuurlijk

Gelukkig, het is weer weekend. Eindelijk weer tijd voor eredivisievoetbal. En Teletekst. Dat is wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarom is Teletekst zo fijn om voetbal te volgen?  Dat vragen mensen mij wel eens. Ik leg ze dat dan graag uit. Maar soms denk ik wel eens dat het een beetje hetzelfde is als mensen die proberen uit te leggen waarom ze na vele jaren nog steeds samen zijn met hun eerste grote liefde: het klopt gewoon, al snappen buitenstaanders dat niet altijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marieke ten Katen

Realiteit is hard
Je hebt bijvoorbeeld van die mensen die wel eens vragen: “Wil je niet eens wat nieuws proberen?” Waarom zou ik dat willen? Het is precies wat ik zoek. De opstelling, uitslag, wie er gescoord heeft en wanneer. Of er nog kaarten zijn uitgedeeld en wie er gewisseld zijn. Geen overdreven extra features waar je je toch alleen maar aan kan gaan irriteren. Natuurlijk is het wel fijn om af en toe een hele wedstrijd op televisie te zien of in het stadion. Maar laten we eerlijk zijn: zo’n wedstrijd valt meer dan eens tegen. En ik geef toe, de laatste waar ik bij zat was Nederland-Tsjechië dus mijn beeld is misschien wat vertroebeld. Het komt echter vaker voor dat het niet is wat je ervan verwacht had en dat het niet zo mooi is als het op tv nog wel eens lijkt. De realiteit kan hard en teleurstellend zijn. Teletekst niet. Dat valt nooit tegen, het is hooguit de uitslag die je niet aanstaat.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2010-08-06 20:56:15 AMSTELVEEN - Screenshot van NOS Teletekst. De stand van de eredivisie op vrijdag, de dag waarop de voetbalcompetitie weer van start gaat. NAC Breda begint het voetbalseizoen met een minpunt. De club kreeg van de KNVB een punt in mindering omdat in januari en februari de CFK-gelden te laat betaald waren. ANP MARCEL ANTONISSE
Screenshot van NOS Teletekst van de fijne 819 pagina

Niks veranderd 
Mensen zeggen wel eens: “Maar weet je zeker dat je deze app niet eens wil proberen? Die is veel beter.” Natuurlijk, de tijden zijn veranderd. Er zijn veel meer websites en apps die ongeveer hetzelfde doen. Teletekst bestaat al 35 jaar en in de 15 jaar dat ik het gebruik is de enige verandering die mij is bijgebleven de komst van de app voor op de telefoon – en die gebruik ik dus nu ook vooral. Verder? Niks veranderd. En dat is juist zo fijn: ik weet precies wat ik kan verwachten. Blijkbaar houden meer mensen daarvan. Uit een onderzoek van de NOS in 2010 zou blijken dat bijna 4,1 miljoen Nederlanders wekelijks terugkomen op de voetbalpagina’s van de Eredivisie en de Jupiler League (818-832).

De eerste keer
Mensen vragen wel eens: “Maar heb je niet het idee dat je wat mist? Het ziet er zo ouderwets uit.” Nee, ik heb juist het idee dat ik dingen mis

2010-08-16 00:00:00 RIJSWIJK - Met een smartphone kan je behalve bellen ook internetten. *Bewerkte foto* ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Teletekst vanaf de app

zonder Teletekst. Teletekst wint het qua snelheid van veel andere score-apps en -websites. Updates worden direct verwerkt en de app laadt snel. Het scheelt natuurlijk dat het alleen maar om tekst gaat, geen moeilijke afbeeldingen, interactieve opstellingen of wat voor dataslurpende features dan ook. En die eerste keer dat mijn favoriete club kampioen werd en ik trots keek naar Teletekstpagina 819. Zucht, die eerste keer, die blijft je gewoon bij. (Het was in mijn geval ook gelijk de laatste keer, dat moet gezegd worden.)

Onafscheidelijk
En misschien… Ooit… Komt er zo’n moment dat Teletekst, tegen beter weten in, in een nieuw jasje gestoken wordt en dat het mij niet meer aanstaat. Of dat ik écht een andere app beter vind. Of (ik klop dit gelijk even af) dat de NOS er helemaal mee ophoudt. Het kan allemaal gebeuren. Maar totdat het echt zo ver is, wil ik daar nog even niet aan denken. Tot die tijd zijn we onafscheidelijk.

Onderwerpen