Spring naar de content

Internet in de cloud? Nee, in de zee

Apple kwam niet voor niks met ‘cloud’ op de proppen. Wanneer wij denken aan onze internetverbinding dan ligt deze voor ons gevoel in de wolken of zelfs in het heelal. In werkelijkheid kunt u dit bericht van over heel de wereld op onze site lezen dankzij talloze kabels in de zee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Om te zorgen dat de kabels niet stuk gaan, worden de daadwerkelijke kabels bedekt met vele lagen. Een van de lagen bestaat zelfs uit vaseline, wat een stuk goedkoper is dan een exotisch plantensap dat vroeger werd gebruikt. De vele lagen zorgen ervoor dat haaien onze internetverbinding niet stuk kunnen bijten en dat zelfs tornado’s ons internet niet kunnen aantasten. De kabels zijn niet zo klein als onze usb-kabels, maar ongeveer de grote van een blikje cola.

Kabels die op de bodem van de oceaan liggen zijn verre van nieuw. De eerste pogingen met kabels via onderzeeërs gingen niet altijd van een leien dakje, doordat ze werden onderschept door schepen. Toch was Europa en Noord-Amerika al met elkaar verbonden dankzij kabels in 1858. Toen was het mogelijk om elkaar telegrammen te sturen.

In deze video legt de Amerikaanse website Vox haarfijn uit hoe onze internetkabels in de zee belanden.

Onderwerpen