Spring naar de content

Meneer Aart wordt overvallen door einde Sesamstraat: ‘Ik denk dat ik er nu mee stop’

Sesamstraat verdwijnt per 1 januari 2016 van NPO1. Dat maakte een woordvoerder van de NPO donderdagavond bekend. Het populaire kinderprogramma is vanaf het nieuwe jaar alleen nog in een middaguitzending en op het themakanaal NPO Zappelin Xtra te zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Aart Staartjes, die al meer dan dertig jaar de rol van Meneer Aart speelt, wordt overvallen door het nieuws. Hij was nog niet op de hoogte gebracht van het feit dat Sesamstraat van NPO1 verdwijnt. “Daar schrik ik heel erg van. Wat vreselijk. Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om,” zegt hij kort na de bekendmaking van het nieuws aan de telefoon. Helemaal verbaasd is hij overigens niet. “Ik heb zoiets als dit wel gevreesd natuurlijk. Ik heb nog niet zo lang geleden inlichtingen proberen te winnen bij de NPO over het voortbestaan van Sesamstraat, maar ik kreeg botweg geen antwoord. Dat had me natuurlijk al aan het denken moeten zetten.”

Opstappen
Staartjes kwam in 2009 al in actie tegen de netmanagers, toen het uitzendtijdstip van Sesamstraat werd vervroegd. Hij dreigde toen om het kinderprogramma te verlaten. In 2011 kwam hij in dagblad Metro terug op deze actie: “Ik wilde het destijds heel hoog spelen. Ik vond ook dat ik principieel gezien op moest stappen. Toen het besef kwam dat het tijdstip niet ging veranderen, dacht ik: dan maar laf. Ik zou het enorm missen.” Nu zegt hij, in reactie op het nieuws dat Sesamstraat verhuist naar een themakanaal: “Ik denk dat ik er nu wel mee stop. Ik moet er natuurlijk nog even rustig over slapen, maar als Sesamstraat verhuist naar een themakanaal is de kern van het programma natuurlijk weg. Het was juist zo leuk dat kinderen ‘s avonds met hun ouders naar ons konden kijken. Dat zie ik nu niet meer gebeuren. Want die themakanalen zijn natuurlijk surrogaat: de kijkdichtheid is nul.”

In januari en in mei zijn nog opnames voor een nieuw seizoen van het kinderprogramma, maar of hij daaraan mee gaat werken weet hij nog niet. “Ze moeten me eerst maar eens bellen en wat uitleg verschaffen. Gek eigenlijk: als mensen ontslagen worden bij de Nationale Spoorwegen dan worden ze een tijdje van tevoren ingelicht, maar ik moet het nieuws nota bene van u vernemen. Ik vind het de taak van de publieke omroep om een programma als Sesamstraat uit te zenden. We hebben ons veertigjarig jubileum gelukkig nog gehaald, maar dat Sesamstraat nu op deze manier wordt vermoord… Vreselijk.”