Spring naar de content

Sybrand Buma: ‘In het Catshuis keken we vaak even naar LuckyTV’

CDA-leider Sybrand Buma vloekt nooit en hoort het metéén als anderen ‘auw-to’ zeggen. Zo werd deze burgemeesterszoon opgevoed, als telg van een oud patriciërsgeslacht. Daarom ziet hij politiek ook als een opdracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Sybrand van Haersma Buma (1965) trekt een stapeltje zwart-witfoto’s uit zijn binnenzak. “Net laten afdrukken: foto’s van mijn familie uit de vorige eeuw. Kijk, mijn grootvader die geïnstalleerd wordt als burgemeester in Wymbritseradeel in 1938. Hier, een huwelijksfoto van mijn overgrootvader in 1901. Bijzonder fraai. En deze is belangrijk: mijn vader als burgemeester in Friesland, mijn zussen, mijn moeder en ik, op het bordes. Dit was de wereld voor mij. De bestuursfuncties van mijn voorouders en de baan van mijn vader waren zo onderdeel van ons gezin, dat moet je erbij zien om mijn achtergrond te begrijpen. Als ik dat niet vertel, ontbreekt de helft van mijn eigen verhaal.”

U laat weinig van uzelf, dat eigen verhaal, zien in de media.
“Ik vind het belangrijk grip te hebben op hoe ik overkom. Ik heb deze zomer bij uitzondering meegedaan met het tv-programma Ik neem je mee met Joris Linssen. We zijn gaan zeilen bij Sneek. Ze wilden me eigenlijk laten polsstokspringen, maar dát doe ik niet. Het moet wel enig niveau hebben.”

U stamt uit een patriciërsgeslacht, uw familie van bestuurders staat in het Blauwe Boekje en heeft zelfs een eigen begraafplaats. U zou momenteel weleens de sjiekste politicus in Den Haag kunnen zijn.
“Nou… dat vind ik een mooi begrip, maar dat durf ik niet te bevestigen.”

Waarom heeft u uw naam tot Buma afgekort?
“Het was altijd al Buma.”

Uw familie heeft anders erg veel moeite gedaan om de naam Van Haersma erbij te trekken van overgrootmoeders kant.
“Voor mij is het veel logischer dan het lijkt. Mijn vader nam ook de telefoon op met Buma. Van Haersma is meer schrijftaal.”

Het klinkt ook wel erg elitair voor een vertegenwoordiger van wat een volkspartij wil zijn.
“Ja, maar ik kan mijn naam niet wegpoetsen.”

Het hele interview van Jojanneke van den Berge met Sybrand Buma leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.