Spring naar de content

Kent u die mop van het kabinet dat met moeite geld uitdeelde?

Nu de wereld weer opstart na de Parijse dreun kan het vizier weer op Den Haag worden gericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Vandaag begint het vertrouwelijke onderzoek van de Kamercommissie naar de vertrouwelijke Kamercommissie die gelekt zou hebben. En hoe begint de eerste onderzoeksdag? Met een lek uiteraard.

De Telegraaf weet vanochtend uit ‘een bron buiten het parlement’ te melden dat justitie al weken geleden signalen heeft afgegeven naar de Kamer dat er ‘een volgende stap’ aan zat te komen in het onderzoek. De verbazing der Stiekemerds was dus (deels) gespeeld, of ze hebben wederom niet goed geluisterd naar de informatie die ze kregen toegespeeld. En De Bron heeft meer informatie: dat je niet gehoord bent door justitie betekent niet dat je de dader niet kunt zijn. En laat Diederik Samsom en Ronald Plasterk nou bij hoog en laag hebben beweerd dat zij niet gehoord zijn inzake het onderzoek naar het lekken naar een NRC-journalist die een boek over Diederik Samsom schreef. Wie dacht dat de lekschrik erin zat in politiek Den Haag komt bedrogen uit.

En dan is er de kwestie om het zoet na het zuur. Na tientallen miljarden bezuinigingen die VVD en PvdA de afgelopen jaren doorvoerden (met alle electorale gevolgen van dien), is er dit jaar eindelijk ruimte voor lastenverlichting. Er mag maar liefst vijf miljard worden uitgedeeld zonder Brussels gevingertik. Dat is geleend geld, maar wel geleend geld dat we van de EU mogen uitdelen. Tijd voor een feestje dus, zou je zeggen. De coalitie startte de onderhandelingen met de drie christelijke partijen, maar die waren de coalitie niet go(e)dgezind.

Daarop werd de optie waarvoor het minst aantal partijen nodig is geprobeerd: die met VVD, PvdA, CDA en D66. Maar ook Pechtold gaat niet akkoord met het voorstel van staatssecretaris Wiebes. Het levert te weinig banen op en te weinig vergroening, laat de politiek veldheer van D66 weten aan het AD. Daarmee doet zich een unieke situatie voor: voor het uitdelen van geld is minder gemakkelijk een meerderheid gevonden dan voor harde saneringen.

Het kabinet blijft voornemens de rit uit te zitten, hoewel het aantal gesneuvelde bewindslieden niet meer op één hand is te tellen. Begin 2016 lokt het EU-voorzitterschap, beide partijen staan er niet best voor en willen profiteren van economische groei. Als Plasterk en/of Samsom hebben gelekt kan de boel echter worden opgedoekt. Maar het grootste lachertje is toch wel het gegeven dat ons barbapappa-kabinet geen lastenverlichting kan uitonderhandelen.