Spring naar de content

Vliegen wordt de komende jaren nóg vervelender

Vliegmaatschappij Emirates presenteerde vorige week haar vernieuwde Airbus A380, en kreeg daarmee de eer om het passagiersvliegtuig met de grootste capaciteit te bezitten. Maar liefst 558 zielen passen er in het gevaarte, en dat zijn er 98 meer dan voorheen. Hoe ze het deden? Schrap de first class, verklein de businessclass en plaats 130 extra stoelen in een vergrote economyclass.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

De romantiek van het reizen per vliegtuig is er voor de gewone sterveling al een tijdje af. Ellenlange schuifelsessies met een hand aan de broek (immers: uw riem moet ook door de scanner), handbagage die altijd nét iets te groot is, vloeistofrestricties, corpulente medepassagiers en voedsel uit plastic zorgen al met al niet bepaald meer voor een voldane ervaring.

En dan het constante gesnoep aan de persoonlijke ruimte van de passagiers. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten is niet de enige die er werk van maakt om zoveel mogelijk passagiers in een vliegtuig te proppen. Stijgende brandstofprijzen en moordende concurrentie van budgetairlines maken het noodzakelijk om met mensonterende innovatieve oplossingen te komen.

Een top drie van wat we de komende jaren kunnen gaan verwachten op vlieggebied. Gaat u gerust alvast in de brace position zitten, want het is niet al te rooskleurig.

1. Het hexagonpatroon.
Een opstelling die doet denken aan een ouderwetse treinwagon, waar u urenlang tegenover een medepassagier zit en vaak niet weet waar u moet kijken. Met een significant verschil: er is geen makkelijke weg uit deze benarde positie. Naar het toilet gaan was nog nooit zo’n opgave.

airplaneseats-590x330
Bron: The Daily Mail

2. De op-elkaar-zit-opstelling
Een andere methode om zoveel mogelijk lichamen in een vliegtuig te krijgen is door iedereen op elkaar te stapelen. Een soort stapelbed-idee, maar dan op 10.000 meter hoogte. Ook hier wordt even de benen strekken een hele onderneming, maar het afdalen van het trapje transporteert u rechtstreeks terug naar uw kinderjaren. Dat dan weer wel.

AirbusStack
Bron:The Atlantic

3. De barkruk
Een persoonlijke favoriet is de oplossing die uitgaat van een zeer simpel principe: staande mensen nemen minder ruimte in dan zittende. Het resultaat is een geval dat niet zou misstaan in een futuristische cocktailbar, zo eentje waar het meubilair geselecteerd is naar mate van discomfort. Overigens is dit design bedoeld voor de budgetmaatschappijen, waar u sowieso al als een sardientje in een blik zit. En om het bar-idee maar helemaal te vernietigen: bij dit soort maatschappijen krijgt u niet eens een gratis zakje pinda’s.

seat1_2975138a
Bron:Telegraph

Bovenstaande ideeën bestaan vooralsnog alleen op de tekentafel, maar het lijkt niet lang te duren voordat we met een van deze gruwelen geconfronteerd zullen worden. Want het weergaloze succes van budgetmaatschappijen hebben ons geleerd dat u, ‘de reiziger’, best bereid bent om uw comfort, waardigheid en eventueel kniegewrichten op te geven voor een iets goedkopere vlucht.

Onderwerpen