Spring naar de content

Zien dit weekend: terugkeer van de ijsvogel, Top 2000 & vluchten na een oorlog

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De terugkeer van een fleurige fladderaarIjsvogel - HP
Lange tijd was het dier nauwelijks in Nederland te vinden en stond het zelfs op de lijst van bedreigde diersoorten; de ijsvogel. Inmiddels is het vogeltje met zijn bekende felle oranje en blauwe kleuren weer frequent te vinden in Nederland. Voor natuurfilmer Cees van Kempen was het de aanleiding om een documentaire te maken over de ijsvogel. In deze eerste aflevering zien we onder andere hoe het dier aan zijn voedsel komt en nestelt.
‘De terugkeer van een fleurige fladderaar’, vrijdag 20 november om 21.30 uur op NPO 1

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

 Top 2000 - HPTop 2000 quiz
De donkere dagen kruipen langzaam dichterbij. In aanloop naar de start van de Top 2000 op de radio, warmt presentatieduo Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis de fans vrijdag alvast op met de Top 2000 quiz. In het programma wordt samen met verschillende gasten een deel van de lijst met de tweeduizend populairste liedjes alvast doorgenomen. Vanzelfsprekend ondersteund met de nodige feitjes en fragmenten.
‘Top 2000 quiz’, vrijdag 20 november om 20.25 uur op NPO 3

Les Chinese kunst door Française
De cultuurshock moet van beide kanten groot zijn als de Franse kunstenaar Fabienne Verdier in 1984 naar China trekt om daar zich de Chinese schilderkunst eigen te maken. De nu 53-jarige Verdier moet als enige Westerling op de Academie voor Schone Kunsten in Sichuan een uniciteit geweest zijn. Kunstenares tussen Twee Werelden geeft een bloemlezing van de opleiding en latere carrière van Verdier, waarin ze volgens de documentairemakers in haar werk een brug slaat tussen Oost en West.
‘Kunstenares tussen Twee Werelden’, zaterdag 21 november om 10.25 uur op NPO1

Vluchten na een oorlog
In Lore vlucht een jong Duits meisje met haar zusje te voet door het naoorlogse Duitsland. Haar SS-ouders zijn door de geallieerden opgepakt en de kinderen worden aan hun lot overgelaten. Tijdens de vlucht naar het onbekende ontmoeten ze Thomas. Lore moet de Joodse man samenwerken, maar kan ze iemand die ze heeft geleerd te haten wel vertrouwen?
‘Lore’, zaterdag 21 november om 23.30 uur op NPO2 

A Family Affair (****)
Marianne is de oma van documentairemaker Tom. Maar Marianne vertikt het om haar rol als oma aan te nemen. Net zo min als ze een moeder wilde zijn voor de vader van Tom. Haar kinderen zaten een buitenlandse modellencarrière namelijk in de weg, dus groeiden zij op in een tehuis. Tom, haar kleinzoon, weet toch tot haar door te dringen, maar dan blijkt zijn ‘oma’ verliefd op hem te zijn. A Family Affair is een adembenemend portret van een vrouw die door haar gedrag diepe sporen heeft achtergelaten in de familie, zo oordeelde HP/De Tijd.
‘A Family Affair’ is vanaf 19 november te zien op het IDFA en in 13 filmtheaters.