Spring naar de content

Cultuuragenda: Gesluierde monologen, Joost Zwagerman & David Bowie in Groningen

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de voorstelling Gesluierde Monologen van Toneelgroep Amsterdam, de door Joost Zwagerman samengestelde tentoonstelling Silence out loud in culturele buitenplaats KRANENBURGH in Bergen (nh) en veelbesproken David Bowie-tentoonstelling doet Groningen aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Gesluierde Monologen
Theatermaakster Adelheid Roosen geeft de in Nederland wonende vrouw met een islamitische achtergrond weer een stem. In haar voorstelling Gesluierde Monologen – die in 2003 in première ging in Nederland, daarna de wereld over trok en nu weer terug is in ons land – wordt in twaalf indringende en intieme monologen een beeld geschetst van hoe het is om als moslima in Nederland te wonen. Roosen ging op pad om te spreken met vrouwen die in een moslimland zijn geboren maar nu in ons land vertoeven, om antwoorden te vinden op vraag: wat weten we nu eigenlijk van deze vrouwen? Het resultaat? Twaalf indringende en intieme monologen die worden vertolkt door vrouwen die afkomstig zijn uit een moslimcultuur. Een ding is zeker: twaalf jaar na de première heeft de voorstelling vanwege het nog steeds actuele thema niets aan urgentie ingeboet.

De voorstelling Gesluierde Monologen van Toneelgroep Amsterdam is tot en met 30 januari 2016 te zien in verschillende theaters in ons land. Meer informatie en een complete speellijst vindt u hier.

Silence out loud
Via de website van culturele buitenplaats KRANENBURGH: Al kun je stilte niet zien, toch hebben veel kunstenaars in de loop der eeuwen geprobeerd die geluidloosheid, rust en vredigheid te verbeelden. Schrijver en essayist Joost Zwagerman raakte gefascineerd door het onderwerp en stelde een tentoonstelling samen met stilte als rode draad. Met bijna honderdvijftig werken biedt Silence out loud een overzicht van vooral Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zwagerman presenteert er de grote namen van de kunstwereld, vrienden en generatiegenoten als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Rineke Dijkstra en Koos Breukel. Maar ook minder bekenden, onder wie Sarah van Sonsbeeck. Zwagerman werkte de afgelopen twee jaar aan de voorbereiding van de tentoonstelling die vanaf 15 december voor het publiek is geopend.

De tentoonstelling Silence out loud is van 15 december 2015 tot en met 12 juni 2016 te zien in culturele buitenplaats KRANENBURGH in Bergen, Noord-Holland. Meer informatie vindt u hier.

David Bowie
Al een paar maanden is Groningen in de ban van David Bowie. Waarom? Omdat David Bowie naar de stad komt. Niet lijfelijk, maar de veelbesproken tentoonstelling David Bowie is…, waarin een uitgebreid retospectief wordt gegeven van de ruim vijftig jaar durende carriére van een van de grootste popsterren ter wereld, is vanaf 11 december te bewonderen in het Groninger Museum. In deze multimediale tentoonstelling worden meer dan driehonderd objecten uit het privéarchief van Bowie getoond: van handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van albums tot ander zeldzaam materiaal dat hij in de afgelopen vijf decennia heeft bewaard. De tentoonstelling is samengesteld door het Victoria and Albert Museum in Londen en is na een wereldtournee – na onder meer Toronto, Berlijn en Parijs – nog een laatste keer te zien in Europa.

De tentoonstelling David Bowie is… is van 11 december 2015 tot en met 13 maart 2016 te zien in het Groninger Museum in Groningen. Meer informatie vindt u hier.