Spring naar de content

Deze welbekende beurswijsheden gingen op voor 2015

Er viel genoeg te beleven op de aandelenbeurzen in 2015. De Europese Centrale Bank (ECB) startte aan het begin van het jaar met het opkopen van obligaties om de economie aan te jagen. De Grieken kozen na veel theater, een referendum en nieuwe verkiezingen eieren voor hun geld en gingen akkoord met de door Brussel geëiste bezuinigings- en hervormingsplannen in ruil voor meer financiële steun.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martijn Mom

De Volksrepubliek China bezorgde beleggers een benauwde zomer door een crash op de beurs in Shanghai en de amateuristische communicatie rond de devaluatie van de Chinese yuan. Daarnaast drukten het verlangen van de Federal Reserve (Fed) om de rente in de VS voor het eerst in bijna tien jaar te verhogen en de duikelende olieprijzen een zware wissel op de beurshandel.

Al met al zeker geen saai beursjaar. Het leverde alleen weinig op. De Amsterdamse AEX-index kreeg er in 2015 zo’n 5 procent bij, maar dat resultaat werd in de laatste twee weken van het jaar geboekt. Er wordt dan nog maar weinig gehandeld aangezien de grote marktpartijen hun boeken al hebben gesloten.

De beurs liet gedurende het jaar wilde koersritten zien. In de eerste week van 2015 dook de AEX scherp omlaag, maar zette daarna een rally in van iets meer dan 100 punten. Op 27 april bereikte de AEX op 509 punten de hoogste slotstand van jaar. Met de kennis van nu was uitstappen toen het beste geweest. De beurswijsheid ‘Sell in May, and stay away‘ leverde een rendement op van zo’n 20 procent.

Door de onrust over de economische groei in China en de onzekerheid over de rentestap in de VS zag de AEX zowel in augustus als in september de jaarwinst verdampen. Ook op 14 december dook de hoofdindex opnieuw onder het slotniveau van 2014. Dit keer door een zeldzame misser van ECB-president Mario Draghi. De meester in het bespelen van de markt overspeelde zijn hand. De centralebankpresident schepte te hoge verwachtingen over de extra steunmaatregelen die in december zouden worden genomen.

‘Super Mario’ heeft in 2016 dan ook wat goed te maken en zal in het nieuwe jaar zijn beste beentje voor moeten zetten om zijn bijnaam eer aan te doen en de euro verder omlaag te praten.

Als particulier had je in 2015 weinig te zoeken tussen al dat koersgeweld op de beurzen. De grote koerschommelingen bieden zeker kansen, maar ook genoeg mogelijkheden om flink nat te gaan. Het was vooral een handelarenmarkt.

Echter, een passief AEX-beleggingsmandje leverde, inclusief dividendrendement, nog altijd een stuk meer op dan de rente op een spaarboekje. Onder de actievere beleggers, die bereid zijn om meer risico’s te nemen, hebben velen hun vingers gebrand aan de rake koersklappen onder de grondstofbedrijven. De technologiesector, met name het internetsegment, was ‘the place to be’ in 2015. Daar werd feest gevierd alsof het 1999 was.

Wordt het veel beter in 2016? Helaas niet. De marktkenners voorzien meer van hetzelfde in het nieuwe jaar. De thema’s die de beurshandel in 2015 domineerden zullen ook in 2016 de markten in de greep houden.

Nu de eerste renteverhoging achter de rug is blijft het de vraag hoe vaak en hoe snel de Fed de Amerikaanse rente verder zal opschroeven? Het principe van goed nieuws is slecht nieuws blijft ook in het nieuwe jaar van kracht. Kort gezegd. Goed nieuws over de economische groei is slecht, want dan gaat de rente verder omhoog.

Ook China blijft een punt van zorg. Christine Lagarde, de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde deze week alvast dat de wereldwijde economische groei in 2016 zal ‘tegenvallen’ door het vooruitzicht van een stijgende rente in de VS en een economische vertraging in China.

De lage inflatie blijft eveneens een knelpunt. Gezien de hoge werkloosheid in de eurozone ziet het er niet naar uit dat de lonen snel zullen stijgen. Ook de olieprijzen zullen vanwege het overaanbod in 2016 laag blijven.

Kopzorgen genoeg. Gelukkig leert de beursalmanak ons dat: ‘Markets climb a wall of worry‘, oftewel de markt is in staat om voorbij al deze zorgen te kijken en verder te stijgen. Ook biedt de eerste maand van het jaar meteen meer inzicht. Het koersverloop in januari is vaak een goede indicator voor het hele jaar. De beurswijsheid ‘As January goes so goes the year‘ ging voor 2015 redelijk op. Het was een volatiele eerste maand, die positief werd afgesloten. Veel handelswijsheid en geluk in 2016.

Foto: Dutch FilmWorks