Spring naar de content

Die saaie tien kilometer zorgt juist voor spanning bij het EK Allround

Als het aan ISU ligt, wordt het EK Allround van komend weekend het laatste EK in de oude opzet. De schaatsbond is voornemens de tien kilometer uit het toernooi te slopen, en daarmee verliest het toernooi de gebruikelijke ontknoping. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

In het Wit-Russische Minsk start zaterdag de 110de editie van het EK Allround. Het zal naar alle waarschijnlijkheid de laatste keer zijn dat de grande dame van het Europese schaatsen in deze vorm te zien is.

Zoals de vlag nu hangt, gaat de internationale schaatsfederatie ISU het aangezicht van het schaatstoernooi voorzien van wat botox door de langste afstand bij de mannen vanaf volgend jaar te schrappen. De tien kilometer, dé afstand van de bijna schaatser in ruste Bob de Jong, zal in dat geval in Minsk voor het laatst de afsluiter zijn van het EK Allround.

‘Veredeld sprinttoernooi’
We krijgen – als de plannen doorgaan – een 1000 meter op het programma in plaats van de langste afstand, het domein van specialist en titelveelvraat Sven Kramer. “Het toernooi wordt daarmee een veredelde sprintwedstrijd,” schamperde Kramer tegen de kranten van De Persgroep.

Hij krijgt bijval van Jac Orie. De coach pleit, samen met de KNSB, voor een 3000 meter in plaats van een 1000 meter. “Als je wil dat het allroundtoernooi blijft, moet je het zo doen,” stelde Orie tegen de NOS. “Anders wordt het een veredeld sprinttoernooi. Dat is ook heel leuk, maar geen vervanging van de EK Allround.”

Kramer zegt zelfs weg te blijven als de tien kilometer uit het afstandenpakket verdwijnt. Maar hoe belangrijk is de tien eigenlijk geweest de afgelopen jaren? Kijkend naar de resultaten van de afgelopen vijf jaar was de tien kilometer in het merendeel van de toernooien van belang bij het bepalen van de eindrangschikking. Alleen in 2013, het topjaar van Sven Kramer, was er op de 10.000 meter geen spanning meer.

Secondespel tussen Verweij en Blokhuijsen
Zo voert Koen Verweij in 2014 na de 1.500 meter het klassement met een voorsprong van 4 en 5 seconden op zijn achtervolgers Harvard Bokko en Jan Blokhuijsen riant aan. Maar de blonde schaatser verkrampt op de slotafstand en ziet zijn voorsprong gaandeweg de race langzaam oproken. Op de finish heeft Verweij 1 seconde en elf honderdsten teveel verloren op Blokhuijsen. De Olympiahal in Hamar staat op z’n kop.

Kramer klopt Verweij in Rusland
Sven Kramer bevindt zich bij het EK van vorig jaar in het Russische Tsjeljabinsk in het nauw na de 1500 meter. De Fries heeft maar liefst elf seconden goed te maken op de afsluitende afstand op Verweij. Kramer wint zijn afstand met gemak en maakt het verschil op zijn landgenoot meer dan goed.

Het is niet de enige keer dat Kramer op de tien de winst naar zich toe trekt. Op de buitenbaan van Boedapest tijdens het EK Allround van 2012 start hij de slotafstand met een minieme achterstand (1,12 seconden) op Blokhuijsen, maar zegeviert uiteindelijk ruim.

Wie zegt dat de tien kilometer een saaie – een vaak gehoord kritiekpunt – afstand is? Als je de laatste jaren bekijkt, is de 10.000 meter nog altijd beslissend geweest voor de Europese titel. Misschien moet de ISU daar nog maar eens goed naar kijken voor ze hun plannen definitief maken. Komende zomer wordt in het Kroatische Dubrovnik op het ISU-congres besloten over de toekomst van het EK Allround.

Het devies voor dit weekend: geniet, zo lang het nog kan, van ‘onze’ tien kilometer, want voor we het weten kan hij verdwenen zijn. Spannend gaat hij op basis van het verleden sowieso zijn.

Het EK Allround in Minsk wordt uitgezonden op NPO1. De tien kilometer is op zondagmiddag.