Spring naar de content

De Oranjedames bulken van zelfvertrouwen op het EK Waterpolo

Verbazing en gefrons op de tribune, schaamte bij de Russische trainer en natuurlijk feest bij de Oranjedames. Met duidelijke cijfers wonnen de waterpolosters van Rusland. Opmerkelijk, want dit land geldt traditioneel als een fysiek sterke tegenstander en een toonaangevend land in deze tak van sport. Het moge duidelijk zijn dat de dames na een paar jaar definitief weer hun zelfvertrouwen terug hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Sterker nog, ze bulkten ervan. De eerste periode stond Oranje meteen op voorsprong (5-2), en de gehele wedstrijd kon Nederland, vooral dankzij topscorer Lieke Klaassen (5 doelpunten), aanvoerster Yasemin Smit (3) en het goede werk van keepster Laura Aarts, voor Rusland blijven. Het werd uiteindelijk 14-7, de Russische trainer Alexander Gaidoekov stond vernederd aan de kant te kijken hoe de laatste secondes van de wedstrijd wegtikten.

Juiste vorm
Met de eerdere winst op Hongarije (14-10), Portugal (28-2) en Turkije (25-0) maakt dit de waterpolosters ongeslagen op het Europees Kampioenschap in Belgrado. De dames zijn zeer gemotiveerd: de winnaar van het EK krijgt naast een gouden medaille ook een ticket naar de Olympische Spelen in Rio. In Brazilië hopen de waterpolosters de olympische zegetocht van 2008 te herhalen. Na dat succes zakte het team een periode weg van uit de internationale top, maar sinds de zilveren medaille op het EK in 2014 hebben ze de juiste vorm weer terug. Met de tweede plaats op het WK en de huidige prestaties als bewijs.

Groepswinnaar
Maandag spelen de Oranjedames nog tegen Griekenland, maar eigenlijk staat al vast dat ze groepswinnaar zijn. De strijd om de tweede plek in de poule gaat tussen Rusland en Hongarije. Woensdag staat de kwartfinale op het programma, Nederland (er vanuitgaande dat ze poulewinnaar worden) speelt dan tegen de nummer vier van poule B. Als ze de kwartfinale winnen, dan wordt donderdag de halve finale gespeeld, de finale staat vrijdag op het programma.

Eerste twaalf
De mannen speelden zaterdag hun achtste finale, zij namen het op tegen Kroatië. Oranje verloor met 9-16 van de voormalig Olympisch kampioen. De heren willen zich bij de eerste twaalf plaatsen om mee te mogen doen aan het olympisch kwalificatietoernooi. Dat is nog mogelijk, het team speelt nu op het EK om de plaatsen negen tot en met zestien onder andere tegen de verliezer van het duel tussen Georgië en Hongarije.

Onderwerpen