Spring naar de content

Alles over de Nederlands kampioenschappen schaatsen (en meer)

Geen ijsmeesters die op hun buik een gaatje in het ijs boren. Geen blijdschap in het ene dorp en teleurstelling in het andere. Geen winterse elementen die de wedstrijd kunnen verzwaren. De Nederlands kampioenschappen sprint én allround worden dit weekend gewoon, zoals afgesproken, op de overdekte kunstijsbaan van Thialf verreden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Friese schaatstempel is van vrijdag tot en met zondag de arena waarin tientallen ijsgladiatoren elkaar uitdagen, luid aangemoedigd door het massaal toegestroomde publiek en het dweilorkest. In totaal worden er vier nationale titels verdeeld.

De schaatssupporters zien Sven Kramer niet in actie in Heerenveen. De regerend kampioen bij het NK Allround plaatste zich dankzij zijn Europese titel reeds voor het WK Allround, begin maart in Berlijn, en besloot daarom het toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Ook Ireen Wüst verdedigt haar allroundtitel om die reden niet, zij staat wel aan de start van het sprinttoernooi. Daar ontbreekt Thijsje Oenema als titelverdediger, zij is in gevecht met kanker. Sprinter Hein Otterspeer is de enige die zijn titel kan prolongeren.

Favorieten
Jan Blokhuijsen is de belangrijkste kandidaat om de allroundtitel op zijn naam te schrijven. De nummer drie van het afgelopen EK heeft door de vele afmeldingen – ook Koen Verweij, Jorrit Bergsma, Wouter Olde Heuvel en Erik-Jan Kooiman zijn er in Thialf niet bij – nauwelijks concurrentie. Bij de vrouwen belooft het zonder de aanwezigheid van Wüst een spannende strijd te worden. Jorien Voorhuis en Linda de Vries stonden vorig jaar naast Wüst op het podium, maar ook Antoinette de Jong, Yvonne Nauta, Dianne Valkenburg en Irene Schouten hebben bewezen een goed toernooi te kunnen schaatsen.

De sprinttoernooien laten zich moeilijk voorspellen. Naast Otterspeer staan er snelle mannen als Jan Smeekens, de broertjes Mulder (al lijkt Michel de juiste vorm te ontberen), Kjeld Nuis, Stefan Groothuis en jongeling Kai Verbij aan de start. Bij de dames lijkt Margot Boer de belangrijkste gegadigde voor de toernooiwinst. Met Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Janine Smit en ook Wüst heeft zij echter gedegen uitdagers.

De Nederlands kampioenschappen worden naast een competitie tussen de genoemde schaatsers ook een strijd tussen de negen commerciële ploegen die het land inmiddels rijk is. Het eerste succesje werd deze week, op zakelijk vlak, geboekt door Team Continu, waar onder andere Boer deel uitmaakt van de selectie. De door Marianne Timmer en Gianni Romme getrainde ploeg presenteerde dinsdag Liny’s Leespakket als extra sponsor. Een welkome financiële injectie in een tijd dat sponsoren vinden bepaald geen sinecure is, bewees ook de lange zoektocht van Ireen Wüst eerder dit seizoen.

De NK’s Sprint en Allround gaan vrijdagmiddag 22 januari van start en eindigen zondag 24 januari aan het begin van de avond. De NOS doet het gehele weekend live verslag.

Onderwerpen