Spring naar de content

Zien: in de fabriek waar uw schoenen vandaan komen is het stil

In de Chinese buurt Dongguan werd ooit één op de vier sneakers ter wereld gemaakt, nu ligt de productie stil. Het zal nog wel even duren voordat de Made in China-labels in onze kledingkast afnemen, maar de eerste stappen in die richting zijn gezet. Productiekosten in landen als Bangladesh en Vietnam zijn goedkoper, dus trekken grotere bedrijven hier naartoe. Jonah M. Kessel legt voor The New York Times vast wat dit betekent voor de Chinese schoenenindustrie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Zo’n 260 migranten trokken van platteland naar de stad. Op zoek naar werk, naar geld. Nu zijn enkelen weer genoodzaakt uit de steden te vertrekken. De fabrieken staan namelijk leeg. Orders gaan tegenwoordig naar Vietnam of Bangladesh, Chinese fabrieken gaan failliet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo ook in Dongguan, waar medewerkers nog drie maanden loon te goed hebben. Hun baas? Die is vertrokken. Ondanks dat hij zijn machines achterliet zal dit de kosten ook niet dekken. De meesten van hen zullen nu nog een baan in een andere fabriek krijgen, maar dat geldt niet voor iedereen.

Kijk naar een portret van een man die twintig jaar schoenen maakte en zich nu genoodzaakt voelt om terug naar het platteland te trekken.