Spring naar de content

Karl Ove Knausgård en het laatste seizoen van Ruud van Nistelrooij

In gesprek met de Noorse bestsellerauteur Karl Ove Knausgård, vertelde Ruud van Nistelrooij vorige week over het moment waarop hij besloot te stoppen met voetballen. De meeste topvoetballers worstelen over het algemeen met de vraag wanneer het genoeg is geweest, maar Van Nistelrooij (39), tegenwoordig assistent bondscoach, kon zich ‘Het Moment’ tijdens de door Hard Gras georganiseerde avond in pakhuis De Zwijger nog precies herinneren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Het was in zijn laatste seizoen, uiteraard, onder contract bij het Spaanse Málaga club de fútbol. Op 2 mei 2012, om exact te zijn, in de uitwedstrijd tegen Barcelona (4-1). Van Nistelrooij, in het veld gekomen bij een 3-1 achterstand, kreeg in de slotfase een dot van  een kans, een steekballetje binnendoor zoals hij in zijn carrière honderden steekballetjes binnendoor heeft gekregen. Hij wist meteen: dít is de kans waarop ik heb gewacht. Vanuit deze positie had hij nog nooit gemist. Hij was op weg naar een doelpunt, zoals de doelpuntenmachine in het verleden op weg was naar honderden doelpunten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

#hardgrasknausgard great evening yesterday! Knausgard..

Een foto die is geplaatst door Ruud van Nistelrooy (@rvnistelrooy) op

Van Nistelrooij kreeg de bal keurig mee in de loop, zijn controle was voorbeeldig, hij deed nog een paar passen, wist precies waar het doel was en welke hoek hij de bal wilde prikken, maar toen hij uithaalde, werd zijn schot vrij simpel geblokt door Javier Mascherano. Van Nistelrooij: “Op dat moment wist ik meteen: dit is het einde. Ik stop ermee.” Hij zou nooit meer voetballen, de wedstrijd tegen Barcelona was zijn laatste. Tien dagen later kondigde Van Nistelrooij zijn officiële afscheid aan. Zelden klonk het overtuigender.

Familietafereel
In de zomer van 2011 ruilde Ruud van Nistelrooij, op dat moment 35 jaar, Hamburger SV in voor FC Malaga en ik mocht erbij zijn. Het familietafereel in stadion La Rosaleda vertederde, Van Nistelrooij die voor de lege tribunes een balletje trapte met zoon en dochter; terwijl zijn vrouw Leontien geamuseerd toekeek. De gemoedelijkheid straalde er van af. Van Nistelrooij, de gewezen topscorer van Real Madrid, was terug in Spanje en dat deed hem zichtbaar goed. “Het voelt ook goed om terug te zijn,” zei hij. “Ik heb Spanje gemist, deze combinatie van voetballen en prettig leven vind je nergens anders ter wereld. Ja, ik wilde graag terug. Na vier jaar Madrid was Hamburg echt even schakelen wat dat betreft.”

Victoria muy importante fuera de casa para Málaga CF!

Een foto die is geplaatst door Ruud van Nistelrooy (@rvnistelrooy) op

Ik had het lef hem te vragen waarom hij slechts voor één seizoen had getekend en geen optie voor nóg een seizoen in zijn contract had laten opnemen. “Vraag me dat maandag, na de wedstrijd tegen Granada, nog maar eens,” antwoordde hij. “Het is niet ondenkbaar dat ik er straks nog een jaartje aan vastplak. Ik ga het rustig van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. Mijn toekomst ligt volstrekt open.”

Qatarese miljardair
Van Nistelrooij zag het (voetbal)leven helemaal zitten in Malaga, onder trainer Manuel Pellegrini met wie hij eerder in Madrid had samengewerkt. Zelfs een rentree in Oranje behoorde nog tot de mogelijkheden, zei hij. De failliete inboedel van Malaga was anderhalf jaar eerder overgenomen door de Qatarese miljardair Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani. Aan zee werd een nieuwe haven gebouwd omdat Puerto Banus, de haven van Marbella, te klein was voor zijn koninklijke jacht. Liefst achttien nieuwe spelers werden aangetrokken, naast Mathijsen en Van Nistelrooij waren Joaquin, Toulalan, Cazorla, Maresca, Baptista, Demichelis, Sergio Sanchez en Buonanotte de belangrijkste, nieuwe trekpleisters. “Het geld is één,” zei Van Nistelrooij, “dat zijn de middelen waarmee ze werken. Maar vervolgens is het natuurlijk allesbepalend hoe ze dat verder invullen. En die plannen spraken mij aan.”

Statement
Sjeik Abdullah kon tevreden zijn, de eerste thuiswedstrijd werd met 4-0 gewonnen van het gepromoveerde Granada. “In voetballend opzicht hebben we een statement gemaakt,” zei Van Nistelrooij na afloop. “Juist omdat de verwachtingen zo hoog zijn, hik je daar toch een beetje tegenaan.” De wedstrijd had hem voldoening gegeven, zei hij. Juist omdat je er op je 35ste meer voor moet doen dan op je 25ste. “Daarom wil ik me nergens op vastpinnen. Wat ik er voor doe, moet natuurlijk wel in evenwicht blijven met wat ik er voor terugkrijg.”

Het door Mascherano geblokte schot was de spreekwoordelijke druppel. Het loon naar werken bleef uit, na al die jaren, in sportief opzicht dan. Dat weten we nu, met dank aan Karl Ove Kanusgård. Als iemand zijn carrière op voorbeeldige wijze heeft ingekleurd, dan is het de toekomstige toptrainer Ruud van Nistelrooij wel.

Onderwerpen