Spring naar de content

Wereldkampioenschappen in Qatar, gewoon een slecht idee

Mark Cavendish won vrijdag de Ronde van Qatar, een vijfdaagse koers door de oliestaat. Leuk voor de Brit, maar voor zijn persoonlijke succes was weinig aandacht. Het ging de laatste dagen voornamelijk over de omstandigheden in Qatar, waar in oktober van dit jaar het wereldkampioenschap wordt georganiseerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

En dat is een slecht idee, vindt eigenlijk het hele peloton. In oktober vorig jaar publiceerde een anonieme renner al een blogpost waarin hij stelde dat het ‘bullshit’ was dat het WK was toegekend aan Doha. “Ik hoop dat er geen doden vallen. De omstandigheden waarin we in het Midden-Oosten koersen zijn onverantwoord.”

De renner deed zijn verhaal vlak na de Ronde van Abu Dhabi, waar het peloton werd geteisterd door temperaturen van boven de 50 graden Celsius. “We haalden een gemiddelde snelheid van slechts 34 kilometer per uur, maar mijn hartslag bedroeg alsnog 180 slagen per minuut.” Om de hoge temperaturen tijdens het wereldkampioenschap te lijf te gaan, heeft de organisatie beloofd maatregelen te nemen, maakte het deze week bekend: “Er zijn plannen om in bepaalde zones ventilatoren te plaatsen die waterdamp verspreiden. Zo wordt het op die plaatsen koeler, waardoor de renners er een beetje kunnen herstellen.”

Kartbaan
De hoge temperaturen zijn slechts een deel van het probleem. Ook het parcours kan op de nodige kritiek van de berijders rekenen. Tijdens de etappe van dinsdag verkende het peloton de ronde voor het eerst. “Het rondje is net een kermiskoers. Het is niet WK-waardig. En er ligt ongeveer om de 300 meter een rotonde,” liet LottoNL-Jumbo-renner Jos van Emden weten aan de NOS. Greg Van Avermaet was dezelfde mening toebedeeld: “Het parcours lijkt op een criterium. Er zitten veel bochten in en het wordt vermoeiend om elke keer opnieuw op te trekken.” Anderen vergeleken het met een kartbaan.

Daar komt bij dat wielrennen in Qatar op weinig aandacht kan rekenen. De coureurs zien langs de kant van de weg weinig meer dan zand en hier en daar een verdwaalde kamelenherder. “Het leeft hier totaal niet. Er staat niemand langs de weg. Op de finish staan de mensen die er moeten staan. Als je die weghaalt blijven er misschien nog drie sjeiks over,” zei Van Emden daar over tegen de publieke omroep. “Er gaat daar nooit een WK-sfeer zijn. En dat is juist het mooiste aan het WK wielrennen, dat sfeertje.”

Belachelijk
UCI-voorzitter Brian Cookson probeerde à la Sepp Blatter de keuze voor de oliestaat nog wel te vergoelijken: “Het is een uitdagend parcours. Het is niet heuvelachtig, maar er zitten veel bochten in en de wind waait hard. Het is zeker WK-waardig. Zelfs zonder wind. Ik ben zeker dat we een grote koers gaan zien. Het is ook belangrijk dat het WK heel de wereld aandoet. Het moet niet altijd een heuvelachtig parcours zijn of in Europa plaatsvinden. Ik heb met de organisatie gesproken en begrepen dat er gunstige reismogelijkheden zullen zijn. Iedereen die wil komen, zal hier een goede tijd hebben.”

Het is dweilen met de kraan open, de publieke opinie is reeds gevormd. In navolging tot de FIFA heeft ook de UCI zich onsterfelijk belachelijk gemaakt met de toekenning van het belangrijkste toernooi aan Qatar.

In de woorden van de anoniem bloggende wielrenner: “Het heeft allemaal te maken met geld, geld, geld.”

Onderwerpen