Spring naar de content

Europese Super League zou een zegen voor ons voetbal kunnen zijn

Het nieuws dat vertegenwoordigers van de vijf grote Premier League clubs (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal en Chelsea) een geheime ontmoeting hadden gehad, viel de voetbalwereld rauw op haar dak. Het idee zou helemaal niet eens zo slecht kunnen zijn, maar we moeten wel naar onszelf blijven kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Samen met de Amerikaanse sportmarketeer Charlie Stillitano spraken de clubs over de mogelijkheid tot het vormen van een Europese Super League tussen de grote ploegen van het continent. Stillitano organiseert met zijn bedrijf Relevent Sports al het International Club Championship, een voorbereidingstoernooi voor de voetbalelite, en wil de Champions League upgraden. In de toekomst zouden volgens zijn plannen alleen de topploegen nog in het toernooi de degens mogen kruisen of de toppers zouden het toernooi helemaal links laten liggen en voor zichzelf beginnen.

In een interview met The Guardian stelt de sportmarketeer dat de grootste clubs in Europa meer geld uit de Champions League-pot moeten krijgen. De wedstrijden tussen ploegen als Manchester City, Barcelona en Juventus betekenen volgens hem meer voor het voetbal dan de potjes van Gent en PSV, toch achtstefinalisten in het huidige Kampioenenbal.

Wildcards
Mocht het plan doorgang vinden, dan zal de huidige koploper van de Premier League Leicester City toegang tot de Champions League of het nieuwe elitetoernooi ontzegd worden. Dan zal in het voetbal een soort klassenstelsel ontstaan, waarin de hoogste klasse nog meer macht heeft dan op dit moment het geval is. Ook Barcelona’s president Bartomeu heeft in het Britse voetbalprogramma Football Focus geschermd met meer macht voor de grotere clubs. Hij wil wildcards voor topteams die de Champions League mislopen invoeren. Zo’n wildcard zou Chelsea, dat met Guus Hiddink aan het roer langzaam omhoog kruipt in de Premier League na een dramatische start, heel goed van pas komen.

Claudio Ranieri, coach van Leicester, reageerde afgelopen week op zijn persconferentie vol afschuw op het plan van Stillitano. “Iedere club die toetreedt tot die Super League doet dat vanuit een emotie: angst,” aldus de geroutineerde Italiaan. De grote clubs moeten juist naar zichzelf kijken, wanneer het even minder gaat, vindt hij. “Dat is sport. Ze zouden bij zichzelf te rade moeten gaan waarom het kleine Leicester het beter doet dan zij.”

Geen succes
Ranieri staat niet alleen in zijn strijd tegen de Super League. Zelfs de managers van twee van de clubs die met Stillitano rond de tafel zijn gaan zitten  – Louis van Gaal en Manuel Pellegrini – staan negatief tegenover een afscheiding. “In Zuid-Amerika probeerden ze ooit ook zoiets,” vertelt Pellegrini, de vertrekkende coach van Manchester City. “Dat werd geen succes.” Ook zijn collega bij stadsgenoot en aartsrivaal Manchester United Louis van Gaal zou volgens The Guardian tegen eenzelfde initiatief zijn. “Ik ben mijn hele carrière al tegen supercompetities en vind ook dat alleen de kampioenen van ieder land moeten strijden om de Champions League.”

Maar een afscheiding van de superclubs naar een eigen toernooi of kampioenschap zou eigenlijk heel positief uit kunnen pakken voor het Nederlandse voetbal. Anno 2016 genieten we al wanneer PSV de achtste finale van de Champions League haalt, terwijl de Eindhovenaren eigenlijk nog de enige nog in Europa actief zijnde Nederlanders zijn. Het verdwijnen van de bovenklasse clubs als Manchester United, Arsenal, Real Madrid, Barcelona en Bayern München naar een geheel eigen exclusieve competitie zou kunnen zorgen voor een doorstroming in het voetbalcircuit.

Gouden kans
Waar relatieve topploegen als Sevilla, Fenerbahçe en Leverkusen zich nu meten in de achtste finale van de Europa League schuiven die ploegen in het nieuwe systeem voor hetzelfde geld door naar de Champions League. Dat maakt ruimte voor onze Nederlandse equipe en andere mindere goden om verder te komen in de Europese toernooien. En waarom zou een Europese Super League geen doorgang kunnen vinden? De lancering van het plan komt op een cruciaal moment voor het voetbal. De FIFA en UEFA zijn onderhevig aan machtswisselingen en het zou voor de kapitaalkrachtige clubs hét moment zijn om deze stap te maken.

Het zou de Champions League een stuk leuker maken en misschien, misschien zelfs de kans op Nederlands succes in Europa vergroten. Maar dan moeten we wel eerst op de Ranieri-manier naar onszelf kijken. Want waarom verliezen we eigenlijk van Augsburg, Molde en Rapid Wien?