Spring naar de content

Pauw: ‘Moslim-redacteuren hebben streepje voor omdat we onze redactie zo divers mogelijk willen’

“Het is nu juist een voordeel om een andere afkomst te hebben,” stelt presentator en televisiemaker Jeroen Pauw vandaag in een interview met de Volkskrant met Robert Vuijsje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Pauw wijdt in het interview uit over de samenstelling van de redactie van zijn latenightshow Pauw. In eerdere afleveringen van de interviewserie Land van afkomst van de Volkskrant werd de samenstelling in Hilversum, waar de publieke omroep en diverse commerciële omroepen zijn gevestigd, beschuldigd van homogeniteit. 3FM-deejay Eva Koreman en oud-nieuwslezer Wilson Boldewijn noemden Hilversum beiden ‘een wit bolwerk’.

Jeroen Pauw vertelt dat op zijn redactie drie moslims werken. “Ik noem ze nu, maar zou ze niet als groep moeten afzonderen, het zijn gewoon redacteuren – ze liggen niet met z’n drieën op een kleedje in een apart hoekje. Ze werden niet aangenomen omdat ze moslim zijn, maar ze hebben wel een streepje voor omdat we onze redactie zo divers mogelijk willen hebben.”

Over de beschuldigingen van Hilversum zegt hij: “Ik geloof niet dat in Hilversum deuren gesloten blijven, het is nu juist een voordeel om een andere afkomst te hebben. Bij de NPO is het gevoel: dit is belangrijk, hier moeten we op letten. Er zijn hele afdelingen voor opgericht. Aan mij wordt zo vaak gevraagd of ik voor een programma iemand ken die een bepaalde afkomst heeft. Ik wil het niet bagatelliseren, maar ik hou ook niet van slachtofferschap. Het verhaal dat je iemand in Hilversum zou moeten kennen is van alle tijden. Dertig jaar geleden werd gezegd dat je de dochter van Willem Ruis moest zijn om binnen te komen.”

Het hele interview met Jeroen Pauw leest u hier op Blendle.