Spring naar de content

Behoudt André van Duin ‘positieve tuttigheid’ van Heel Holland Bakt?

André van Duin wordt tijdelijk de nieuwe presentator van het populaire bakprogramma Heel Holland Bakt. Omroep MAX-baas Jan Slagter lichtte eerder in het radioprogramma In de Ochtend van Radio 1 al een tipje van de sluier op door te onthullen dat de presentator een man betreft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Er werd al even gespeculeerd over mogelijke presentatoren van het succesvolle programma. Vorig jaar zagen ruim 2,8 miljoen mensen de finale van het bakprogramma. Naast André van Duin, werden ook Paul de Leeuw, Jan de Hoop, Rudolph van Veen en voormalig winnaar Menno de Koning genoemd als mogelijke presentatoren.

De 69-jarige Van Duin liet in de uitzending Tijd voor Max weten het een eer te vinden om het stokje tijdelijk over te mogen nemen van presentator Martine Bijl, maar dat het zeker geen André van Duin-show wordt. Een comeback van Meneer de Bok, Jan Wijdbeens, Flip Fluitketel, Willempie, Ome Joop of Ed Oorklep is helaas niet te verwachten. “Ik heb slechts een dienende rol.”

Het boegbeeld en vaste presentator van het programma Heel Holland Bakt, Martine Bijl, is tijdelijk met het programma gestopt. Ze werd afgelopen najaar getroffen door een hersenbloeding en is herstellende.

Positieve truttigheid
Dat het televisieprogramma zijn vruchten afwerpt, laten de bakkersopleidingen zien. Omrop Fryslân meldt dat het storm loopt bij de opleidingen, maar dat het werk er in de praktijk iets anders aan toe gaat dan in het programma. In Heel Holland Bakt staan voornamelijk de lekkernijen, zoals cake en taart centraal, ‘terwijl een bakker ook gewoon erg vroeg moet opstaan om een hoop productie te draaien’, laat een bakker uit Oenkerk weten aan de omroep.

Journalist Sjoerd Hartholt schreef hier twee jaar geleden al over het succes van het programma. “Een programma dat blijheid uitstraalt, met ‘positieve tuttigheid’. Het werkt voor een televisiekijker verfrissend om kandidaten te zien rommelen met baksels, terwijl ze ook om zichzelf kunnen lachen. De focus ligt niet op de onderlinge strijd, kandidaten bieden elkaar juist een helpende hand. Het zijn doodnormale mensen. En dat neemt het publiek, dat doorgaans de nodige waanzin gewend is, de programmamakers gezien de kijkcijfers zeer in dank af.”