Spring naar de content

Opmerkelijk: Grunberg neemt de profeet en Allah op de hak – op z’n Reve’s

Zo baarde de Volkskrant-columnist vorige week opzien met zijn ontoerekeningsvatbaarheid-verklaring van PVV-leider Geert Wilders, zo doet hij wenkbrauwen fronzen in zijn Voetnoot van maandagochtend. Daarin parodieert hij een roemrucht passage van de schrijver Gerard Reve, die in de jaren zestig schreef over God: ”Ik houd zo verschrikkelijk veel van U, (-) en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten.” Grunberg trok de passage een eigentijds en (eveneens) provocatief jasje aan. Hij verving Hem door ‘de profeet Mohammed en Allah’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De aanleiding voor zijn Voetnoot is een uitspraak van Halbe Zijlstra in NRC Handelsblad. Daarin meende hij dat als Gerard Reve over Mohammed zou hebben geschreven dat hij ‘hem als een ezel vanachter wil nemen’, hij zou zijn ‘omgelegd’. Grunberg nam de proef op de som en vraagt de fractieleider van de VVD: “Als ik over een jaar nog niet ben omgelegd mag ik de heer Zijlstra drie keer in zijn Geheime Opening bezitten. Afgesproken, heer Zijlstra?”

De column volgt ruim een jaar na Grunbergs verschijning in College Tour, waarin presentator Twan Huys hem vroeg waarom hij religie niet beledigde, danwel de profeet Mohammed. Grunberg zei daarop: “Een profeet die niet dient bespot te worden, is geen echte profeet.”

Op de vraag of deze omissie geen lijfsbehoud is, antwoordde Grunberg toen: “Totaal niet. Ik heb ook geschreven in Vrij Nederland dat er, volgens mij, een betrekkelijk klein groepje aan mensen is die er met geweld op te willen reageren, die kunnen hooguit een tekening begrijpen en niet een tekst, dus wat dat betreft ben je als schrijver… goed, we hebben Salman Rushdie gehad, maar je bevindt je relatief in de ongevaarlijke zone. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat als ik iets schrijf, ik mezelf in gevaar zou brengen. Ik heb het idee dat ik alles kan schrijven en dat niemand op grond van die woorden mij zou willen ombrengen.”