Spring naar de content

Wat we al te weten zijn gekomen door Salah Abdeslam

Er werd verwacht dat de terreurverdachte Salah Abdeslam (26) zou zwijgen als het graf, maar vanochtend meldde de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws dat de voormalig meest gezochte terrorist van Europa bereid is te praten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

Abdeslam, verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, is na maandenlang intensief speurwerk van de Belgische politie afgelopen vrijdag opgepakt. “Ik ben blij dat het voorbij is. Ik kon niet meer,” zou hij gezegd hebben volgens het Belgische Nieuwsblad. Hij wordt op dit moment vastgehouden in de zwaarbewaakte gevangenis in een cel van twee bij vier meter in het Vlaamse Brugge.

Volgens zijn advocaat Sven Mary zou het nuttig kunnen zijn om naar zijn verhaal te luisteren, want Abdeslam zou een onschatbare hoeveelheid informatie kunnen verstrekken. “Hij weet onder meer wie bij de aanslagen betrokken was, waar die beraamd werden, waar de munitie en wapens vandaan kwamen, wie de bommengordels maakte, waar en door wie de terroristen opgeleid werden.” Vanochtend liet de advocaat in het programma De Ochtend op Radio 1 weten dat de terrorist overgeleverd zal worden aan Frankrijk, alleen is nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn.

Nieuwe aanslagen
Gisteren maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, bekend dat Salah Abdeslam nieuwe aanslagen aan het bekokstoven was in Brussel. Dit zou de terreurverdachte tijdens het verhoor hebben gezegd tegen de rechercheurs.

Ook is gebleken tijdens het verhoor dat de Abdeslam een sleutelrol vervulde bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs op 13 november die aan 130 mensen het leven kostten, dat hij meerdere malen in Nederland is geweest, terroristen heeft vervoerd, en dat hij in november bij het Stade de France bij een oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland een zelfmoordaanslag wilde plegen. Echter, is op het laatste moment afgehaakt en heeft hij zijn bomgordel afgedaan. Waarom hij daar van afzag, is nog niet duidelijk.

Uitlevering
Salah Abdeslam, die in België woonde maar een Frans nationaliteit heeft, verzet zich tegen uitlevering aan Frankrijk. Woensdag zal hij weer voor de rechter verschijnen in Brussel. Binnen vijftien dagen krijgt hij dan te horen wat er gaat gebeuren omtrent het uitleveringsverzoek.

Abdeslam werkte enkele jaren als technicus voor het streekvervoer in Brussel en was verder in beeld bij de Belgische politie voor kleine vergrijpen. Volgens oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) is Abdeslam geradicaliseerd in de gevangenis, zo schrijft Time for News.