Spring naar de content
bron: anp

Een vrouw aan het roer

Er is een grotere kans dan ooit tevoren dat de volgende president van de VS een vrouw is, na de mislukte pogingen van Geraldine Ferraro en Sarah Palin om vicepresident te worden. Maar ook in de rol van First Lady zijn vrouwen al van groot belang geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frits Huffnagel

Alle Amerikaanse presidenten tot nu toe waren mannen. Te beginnen met George Washington, die in 1789 als eerste president werd geïnaugureerd, tot aan Barack Obama, de 44ste en huidige president. Wellicht komt hier volgend jaar verandering in, mocht Hillary Clinton in november worden gekozen als 45ste president, maar dat is nog verre van zeker.

Ook iedere vicepresident was tot nu toe steeds van het mannelijke geslacht. De eerste vrouw die mocht dromen van het vicepresidentschap was Geraldine Ferraro. Zij was de running mate van Walter Mondale, die in 1984 namens de Democratische Partij probeerde om Ronald Reagan uit het Witte Huis krijgen. Dat mislukte volledig. Mondale won enkel in zijn thuisstaat Minnesota (goed voor tien kiesmannen) en de hoofdstad Washington D.C. (drie kiesmannen). De zittende president Reagan won in alle andere staten (goed voor 525 kiesmannen); de Amerikaanse kaart kleurde daardoor tijdens de uitslagenavond Republikeins rood. Van de bijna 93 miljoen uitgebrachte stemmen ging weliswaar ruim veertig procent naar het duo Mondale-Ferraro, maar Reagan en zijn running mate, zittend vicepresident Bush, hadden in vrijwel alle staten een meerderheid van de stemmen behaald. In Amerika geldt het winner-take-all-principe: de kandidaat die de meerderheid van stemmen behaald heeft in een bepaalde staat, wint alle kiesmannen van die staat. Reagan evenaarde dat jaar het record van Richard Nixon uit 1972. Die versloeg bij zijn herverkiezing zijn Democratische opponent George McGovern zelfs in diens thuisstaat South Dakota. Twee jaar later trad Nixon af door de Watergate-affaire, maar voor de liberal McGovern was het leed toen al geschied. Nixon werd opgevolgd door zijn vicepresident Gerald Ford en dus bleef het presidentschap in Republikeinse handen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap