Spring naar de content

Een alternatieve zomerbesteding voor de Oranje-internationals

We werden er dit weekend voor de zoveelste keer mee geconfronteerd: het Nederlands elftal heeft zich niet gekwalificeerd voor het EK in Frankrijk. Gelukkig zijn er voor de international die zich dreigt te vervelen in de vakantie genoeg alternatieven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Er hangt iets om de voetbal waardoor liefhebbers geneigd zijn de lederen knikker bij iedere andere sport te betrekken. Neem een sport in gedachte, bedenk er een voetbal bij en het bestaat. Dit zijn de vijf die het beste bij de vrije Oranje-internationals passen.

Voetvolley
De eerste suggestie is een logische. Tijdens menig training voor of na een zware wedstrijd spannen trainers een netje – of iets wat er voor door moet gaan – en laten ze hun spelers een potje voetvolley spelen. In de jaren negentig kende het voetvolley zijn hoogtijdagen in Nederland. Jaarlijks deed Veronica verslag van een vriendschappelijk toernooi tussen de beste voetballers van het land op het strand van Curaçao. Tijd om de draad weer op te pakken met Luuk de Jong, Daley Blind, Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma.

Footgolf
Mark van den Heuvel schreef enkele maanden geleden al over zijn ervaringen op de greens van de golfclub De Hoge Dijk. De populariteit van het van golf afgeleide spel groeit gestaag. Het biedt ontspanning, maar eenvoudig is het zeker niet. Niet alleen binnen onze landsgrenzen wordt footgolf gespeeld, ook de sterren van Manchester United waagden een poging. Of de gemiddelde, elitaire golfspeler blij is met de komst van de nieuwelingen op hun holes valt te bezien. Echt iets voor de mannen met een goede trap: Wesley Sneijder, Arjen Robben en Jasper Cillessen.

Snookball
Vergroot een biljarttafel uit, geef alle ballen een andere kleur, laat er een wit, en je hebt snookball. Het spel dat eigenlijk poolball had moeten heten – het is een uitvergrote pooltafel, geen snookertafel, maar dat terzijde. Doet weinig voor de conditie, des te meer voor de techniek. Lijkt ons wel wat voor Ibrahim Afellay, Riechedly Bazoer en Memphis.

Soccersquash
Nog relatief klein en vooral in ons land populair. Voetballen op een squashveld of squashen met een voetbal, het is maar net hoe je het wil zien. De spelregels zijn eenvoudig en nagenoeg identiek aan het snelle racketspel: twee deelnemers trappen om beurten de bal tegen de muur, tussendoor mag deze één keer op de grond stuiteren. Een spel is relatief kort, maar des te intensiever. Quincy Promes, Jetro Willems en Jordy Clasie kunnen lekker uitrazen.

Radball (of Cyclobal)
De meest obscure sport uit dit lijstje. Zaalvoetbal, maar dan op een speciaal geprepareerde fiets. De uitvoerders zijn ware acrobaten die zowel de surplace als de bal in de kruising beheersen. Wordt vooral gespeeld bij onze Oosterburen, maar ook in Heerlen is er een heuse cyclobalvereniging, al is dat natuurlijk bijna Duitsland. Typisch iets voor de uit het grensgebied afkomstige Klaas-Jan Huntelaar en Davy Pröpper.

De internationals die er niets van hun gading bij zien zitten, kunnen natuurlijk altijd nog gaan trainen.

Onderwerpen