Spring naar de content

Reconstructie: wat er nu precies is gezegd over Ayaan Hirsi Ali in DWDD

Afgelopen woensdag werd in De Wereld Draait Door een lijst opgesteld met invloedrijke Nederlandse vrouwen uit de Nederlandse sport, wetenschap, entertainment en politiek. Eén van die vrouwen op de lijst is Ayaan Hirsi Ali. Advocaat Bénédicte Ficq, zat aan tafel en bleek faliekant tegen Ali’s nominatie. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Bénédicte Ficq, advocaat van Badr Hari: de boodschap van Ayaan is te ‘polariserend’ geweest en heeft voor veel onrust gezorgd in onze maatschappij. Ficq stak haar afkeer voor Hirsi Ali niet onder stoelen of banken “Mij bekruipt altijd een enorme irritatie als ik aan Ayaan Hirsi Ali denk.” Een storm van kritiek viel haar ten deel, en onder meer Elsevier en The Post Online publiceerden vernietigende columns, laatstgenoemde nam vooral Matthijs van Nieuwkerk, en zijn onvermogen tot ingrijpen, de maat.

De dag erna ging het debat-Ayaan gewoon verder, ditmaal met schrijver Jessica Durlacher en comédienne Soundos El Ahmadi. Durlacher mocht Hirsi Ali terug in de lijst plaatsen, laatstgenoemde verkondigde het tegengeluid. Maar wat werd er nu precies gezegd in die twee spraakmakende afleveringen? Een analyse in 5 uitspraken, ter eigen waarde-oordeel. 

Uitspraak 1 (03.13/03.32): “Ze is de enige donkere vrouw, wat natuurlijk bizar is. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zou je toch mogen verwachten dat er meer donkere, dan wel gekleurde Nederlanders instaan.”

Uitspraak 2 (03.35/04.02): Hier gaat Ficq verder over de polariserende uitspraken van Hirsi Ali. “Ik vind dat zij een niet-positieve bijdrage heeft geleverd aan het multiculturele debat. Ik vind dat de problemen die we nu hebben rechtvaardigen dat iemand die polariserend in haar opvattingen over de islam erin staat er voor straf een beetje uit zou moeten.”

Uitspraak 3 (04.06/05.00): “Mij bekruipt altijd een enorme irritatie als ik aan Ayaan Hirsi Ali denk, omdat ze vanuit een soort superioriteitsgevoel haar onderwerpen lijkt te poneren. Ze heeft een aantal onderwerpen op de agenda gezet die buitengewoon van belang zijn. Ze heeft ook de politieke islam op de agenda gezet. Maar in het vervolg, in het denken naar oplossingen en het verbinden van mensen, daarin vind ik dat zij een negatieve rol heeft gespeeld.”

Ficq maakt met haar uitspraken een (klein) punt: Ayaan nam (en neemt) in haar retoriek geen blad voor de mond, en dat kan opgevat worden als polariserend. Echter zou dit niet automatisch moeten betekenen dat Hirsi Ali er ‘een beetje’ (wat dat ook moge betekenen) uit zou moeten. Luidt het door Hanneke Groenteman ingesproken intro van de Denk Anders Vrouw-lijst immers niet: ‘Het enige wat je niet kunt, is om ze heen’?

Hoe je het ook wendt of keert, om Ayaan Hirsi Ali, en haar invloed op de Nederlandse politiek, kun je moeilijk heen.

Zoals eerder vermeld, werden de dag erna Jessica Durlacher en Soundos El Ahmadi opgetrommeld. Volgens The Post Online was eerstgenoemde puur en alleen om het terugplaatsen van Hirsi Ali naar Hilversum geroepen, anderen hadden verstek laten gaan, maar dat terzijde. Wat meteen opvalt zijn de kattige reacties tussen de twee vrouwen. ‘Je lacht, een vervelend lachje ook’, reageert ze vinnig, wanneer aan Durlacher een lachje ontsnapt op het voorstel om zangeres Anouk in de lijst te plaatsen. Maar goed: Hirsi Ali, El Ahmadi ziet haar het liefst uit de lijst verdwijnen, en aldus begint het gesteggel van voren af aan, vanaf een minuut of zeven.

Uitspraak 4 (07.40/09/.11):
Durlacher: “Als je denkt aan wat er allemaal sinds 2002 gebeurde, helemaal per ongeluk, tegen wil en dank. Ayaan Hirsi Ali zei in 2002 al precies wat er nu gaande is, en werd vanaf toen bedreigd. Dat ze vervolgens gepolariseerd heeft, dat was niet zij, maar het is wat er daarna in de wereld gebeurde. Het is totaal omgekeerd. Wat nu gebeurt heeft zij ons toen al verteld. Ik ben ongelooflijk voor Ayaan.”

Uitspraak 5 (10.20/11.10): El Ahmadi: “Ik ben het met alles eens wat Ficq heeft gezegd. Ik vind de emoties (op Twitter) ook heel bijzonder, maar de verantwoordelijkheid die altijd maar naar één groep wordt geschoven, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Was het maar zo simpel, maar dat is niet zo. Als het gaat over terrorisme en ronselingen hebben we daar met zijn allen verantwoordelijkheid voor. En dat ontkennen daarvan, dat vind ik heel zwak van haar (Hirsi Ali).”

 

Onderwerpen