Maxima Teutonica Heil!
Dat Koning Pils niet vooraan stond toen de Hemelse Pottenbakker hersens aan het uitdelen was, moge algemeen bekend worden verondersteld bij zijn 17.000.000 onderdanen. De lijst royale blunders van Zijne Majesteit de Koning (die in geen enkel opzicht lijkt op zijn erudiete, beschaafde en aantrekkelijke vader, rara hoe kan dat?) is inmiddels zo lang dat zelfs ik mij ernstige zorgen maak over de toestand in ‘s mans bovenkamer.
Als een blinde olifant op Rohypnol (op de Pillenbrug noemende wij dat pretpilletje Rooie Knol) en palmbrandewijn dendert hij door de protocollaire porseleinkast. Deze week was het wederom bal & bingo, ditmaal tijdens een officieel bezoek aan Beieren. Willie’s gemalin, koningin Maxima der Nederlanden, behaagde het als een Duitse oorlogveteraan (WO I en II) op te komen draven. Ik hoorde de oude Hugo Boss kraaien van pret in zijn praalgraf. Voor de leken onder ons: Hugo Boss AG is een kledingmerk dat zijn oorsprong vindt in het Duitse plaatsje Metzingen in 1923. Het merk is vernoemd naar Hugo Boss (1885-1948). In de jaren dat de nationaalsocialisten in Duitsland aan de macht waren, ontwierp en vervaardigde het bedrijfsuniformen voor de SA, SS, Wehrmacht en de Hitler Jugend.
De creatie van Maxima staat met stip op 1 op de lijst met hoogtepunten van de Nederlandse Haute Couture, met de opengescheurde jutezak van Trijntje (u weet wel, de reïncarnatie van Billy Holiday die zo scheel is dat de tranen kruiselings over haar rug biggelen) op een goede tweede plaats. De feestelijke creatie van onze koningin werd aan elkaar genaaid door onze vaderlandse trots Claes Iversen (ik ben overigens erg benieuwd wat hij aantrekt als hij op vrijdag afzakt naar de dark room).
Over nichten gesproken: normaliter bestaat de hofhouding van de Oranje’s uit fanatieke aanhangers der Griekse beginselen en het lijkt mij stug dat niemand van de valse lakeien Max even in het oor heeft gefluisterd dat er heel misschien een ietsiepietsie commentaar zou komen op haar éééénige creatie. Ik zag een foto waarop Willie heel aandachtig kijkt naar de swastika’s op de rug van het pakje. Je hoort hem denken: verdomd, net opa!
Kijk, ik vind het eigenlijk erg geestig, zo’n statement in Beieren, met een vette knipoog naar het ietwat bruine verleden van bijvoorbeeld München. Maar aangezien empathie mijn middelste naam is, dacht ik echter meteen aan oude joodse mensen: wat zouden die vinden van het ludieke uniform? Ik belde daarom even met Loe de Jong van het RIOD en die is met zijn loep het pekske (dat is Limburgs voor carnavalskostuum) gaan bestuderen, en in het bijzonder het schroot waarmee de vorstelijke kerstboom behangen was.
Loe de Jong: ‘de betekenis van Feld grau van de Wehrmacht zal ik u in het Duits uitleggen, Herr von Amerongen, dat klinkt een stuk dreigender. ‘Umgangssprachlich steht heute Feldgrau für die Farbe deutscher Uniformen schlechthin, insbesondere für die Zeit des Ersten und Zweiten Weltkriges, aber auch für die Nationale Volksarmee (hier unter dem Namen Steingrau) und teilweise auch für die Bundeswehr.’ Hoe is het trouwens met uw vader Martin, ik heb hem al lang niet meer in de Gerard Dou-sjoel gezien. Wat zien wij verder op het Feldgraue uniform van Hare Majesteit? De onderscheiding Pour le Mérite! Die werd in 1740 gecreëerd door Frederik de Grote. De militaire versie bestond tot 1918, de burgerlijke bestaat nog steeds. In het Engels wordt ze The Blue Max genoemd, Don Arturo. Ook in Duitsland heeft de bijnaam “Der Blaue Max” ingang gevonden. Wellicht is het een gebbetje van de ontwerper, die verwijzing naar Max.’
Ach, dacht ik terwijl Loe verder ging met zijn loep, Willie is ook behangen met honderden militaire insignes en onderscheidingen en die kan nog niet eens een blind konijn met myxomatose doodschieten. Waarom zou zijn vrouw niet met wat gekke broches mogen rammelen?
Daar was Loe de Jong weer aan de andere kant van de telefoonlijn: ‘wat zien wij vervolgens op het uniform? Het Eisernes Kreuz is een Duitse Militaire onderscheiding van Pruisische oorsprong en werd ingesteld door de Pruisische koning Frederik Willem III. Het ontwerp van het IJzeren Kruis is, zo blijkt uit een potloodtekening “van Hoogstderzelven hand”, van koning Frederik Willem III zelf. Verder zien wij op de rug van onze vorstin klip en klaar duidelijk swastika’s bengelen. Ik neem aan dat dat symbool bekend is bij de lezers van De Haagsche Post en dat ik het verder niet hoef te duiden. En kom niet aan met new age gezwets en gezwatel en koekwauzerij over hindoeïstische symboliek, het eeuwige rad van de wedergeboorte en nog meer van die quatsch.’
Meneer de Jong begon nu erg te hoesten. Ik wenste hem Gut Sjabbes en surfte naar de Facebookpagina van de Evangelische Omroep.
U kunt daar reeds nu Koning Onbenul feliciteren met zijn zoveelste jaardag. Ik ben ook de beroerdste niet, maar ik heb het wel in het Duits gedaan, de gekke rebel die ik ben. We zijn echter niet van de straat dus ik plakte er een stukje van mijn favoriete rijmpje van de ouwe Goethe bij, uit Erlkönig.
Erlkönig:
Du liebes Kind, komm, geh mit mir!
Gar schöne Spiele spiel’ ich mit dir;
Manch’ bunte Blumen sind an dem Strand,
Meine Mutter hat manch’ gülden Gewand.
Kind:
Mein Vater, mein Vater, und hörest du nicht,
Was Erlenkönig mir leise verspricht?
Vater:
Sei ruhig, bleibe ruhig, mein Kind;
In dürren Blättern säuselt der Wind.
Erlkönig:
Willst, feiner Knabe, du mit mir gehn?
Meine Töchter sollen dich warten schon;
Meine Töchter führen den nächtlichen Reihn,
Und wiegen und tanzen und singen dich ein.
Tschüss!