Spring naar de content

Freek de Jonge probeert onhandig kwestie-Böhmermann te ontwijken

Hij was door de redactie van de Wereld Draait Door gebeld om te komen praten over Charlie Chaplin, het gesprek zette een andere – gezien de vertoonde fragmenten geplande – koers in. De kwestie Böhmermann, de satiricus die spot dreef met de dictator. Komiek Freek de Jonge (71) wilde zich er liever niet over uitlaten. In zijn pogingen zich uit het gesprek te manoeuvreren deed hij toch wat opzienbarende uitlatingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Je mag iemand beledigen, en iemand mag zich beledigd voelen. Freek de Jonge maakte voorzichtig zijn mening over de hele kwestie kenbaar door anchorman Matthijs van Nieuwkerk ze te laten uitspreken. We vinden ons op glad ijs, stelde hij. “De samenleving heeft ons satirici in het nauw gedreven. We kunnen homo’s niet meer belachelijk maken, we kunnen vrouwen niet meer belachelijk maken, we kunnen negers niet meer belachelijk maken, gehandicapten, politici.”

“Vergeet niet dat Erdogan aan drie miljoen vluchtelingen plaats biedt in zijn land,” sprak De Jonge. “Hij is gekwetst (-) Het is niet zo dat meneer Erdogan er voor de satirici is. Wat moet ik hier nou op zeggen? In godsnaam?”

Om alle schijn weg te halen van een pro-Turks sentiment sprak hij later: “Ik ben niet iemand die Erdogan gaat verdedigen. Ik kom ieder jaar bij de herdenking van de Armeense genocide, dat is een pit die nog geslikt moet worden.”

De Jonge vindt dat er grenzen zijn aan vrije meningsuiting, vreesde de bak stront die Twitter over hem zou uitstorten als hij thuis zou komen, maar, opmerkelijker nog: “Wij spelen als satirici eenzelfde soort rol als terroristen. Want we ontregelen de zaak.”

De DWDD-kijker kreeg nog een gesprek over Chaplin, die met zijn The Great Dictator Adolf Hitler ooit op stang joeg, voorgeschoteld, maar de kijker zat waarschijnlijk al vol.