Spring naar de content

Deze toptalenten kunnen de eredivisie veel geld opleveren

De eredivisie is al jaren een kweekvijver voor talent. Maar welke jeugdige pareltjes – jonger dan 23 – gaan de Nederlandse clubs het meest opleveren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De online sportredactie van Britse krant The Guardian blinkt uit in unieke voetballijstjes. De top-10 jonge spelers met de meeste marktwaarde of de honderd beste voetballers van het jaar: niets is ze te gek. Wij proberen het ook eens met deze tien Nederlandse eredivisiejongelingen die ons inziens geschaduwd moeten worden door Europese meesterscouts.

Riechedly Bazoer (Ajax)
Het was een verrassing dat Thulani Serero op het Ajax-middenveld stond tegen SC Heerenveen. De Zuid-Afrikaan deed dat met het enthousiasme dat je van hem verwacht. Maar vooraf ging het over de man die hij verving: Riechedly Bazoer. De jonge groeibriljant van Frank de Boer werd in Heerenveen voor het eerst sinds zijn stormachtige rentree echt geslachtofferd. De overstap van de PSV-jeugd naar de Amsterdamse basiskern in 2013 was dapper, maar het is ook exemplarisch voor het lef dat Bazoer in zijn spel legt. Hij is het Nederlandse antwoord op Paul Pogba en het is te hopen dat hij zo lang mogelijk in de eredivisie blijft. Maar de top lonkt, Napoli had in januari al 25 miljoen voor hem over en ook Barcelona, Arsenal en Manchester City hebben interesse.

Leeftijd: 19 jaar
Waarde: 25 miljoen euro

Vincent Janssen (AZ)
Na zijn spetterende interlanddebuut is Vincent Janssen hét spitsentalent van Nederland. De spits van AZ is met 25 doelpunten ook onderweg om de topscorer van de Eredivisie te worden en wordt ook nog eens geportretteerd door ESPN  als de ‘nieuwe Ruud van Nistelrooy’. Als een medium uit het land van honkbal, American Football en de NBA een portret aan je wijdt, val je echt op. Wat AZ aan Janssens oude club Almere City FC betaalde is onbekend, maar als de spits op deze weg doorgaat halen de Alkmaarders hun investering er dubbel en dwars uit.

Leeftijd: 21 jaar
Waarde: 6 miljoen, volgens voetbalvergelijkingssite Transfermarkt

Jetro Willems (PSV)
De vleugelverdediger werd door Bert van Marwijk op het EK van 2012 voor de leeuwen gegooid op net 18-jarige leeftijd. Jetro Willems was nog niet eens in het bezit van een rijbewijs, maar was volgens de bondscoach goed genoeg om de degens te kruisen met Cristiano Ronaldo en Thomas Müller. Met het hele Oranje verzoop hij in hitte van Charkov en zijn interlandcarrière leek een gigantische deuk op te hebben gelopen. Maar Willems ging onverdroten verder met waar hij mee begonnen was. Inmiddels is hij geroemd als speler met de beste voorzet van de Eredivisie en is hij vaste waarde voor PSV. Dat wordt ook door onder meer Internazionale erkend. De Italianen willen Willems en collegaverdediger Jeffrey Bruma in Eindhoven ophalen.

Leeftijd: 22 jaar
Waarde: 9 miljoen euro, volgens Transfermarkt

Bart Ramselaar (FC Utrecht)
“Die volgende stap, daar ben ik niet mee bezig,” vertelde Bart Ramselaar afgelopen februari tegen de NOS. “Wie weet wat er in de toekomst gebeurt. Eerst ontwikkelen, dan zien we wel.” Klare taal van het talent van bekerfinalist FC Utrecht. De 19-jarige heeft zich geruisloos in het elftal gevoetbald en is een van de sterkhouders van de Domstedelingen. In 31 competitiewedstrijden scoort Ramselaar vier keer en stelt hij vijf keer een medespeler in staat de bal in het net te leggen. Hij is in de kwartfinale van de KNVB-Beker met twee doelpunten de beul van PSV. Ramselaar gaat als een speer.

Leeftijd: 19 jaar
Waarde: 2.5 miljoen euro, volgens Transfermarkt

Sven van Beek (Feyenoord)
We zouden vergeten dat de verdediger nog maar 21 is. Sven van Beek staat met zijn stoere voorkomen en blonde lokken al 95 wedstrijden in de defensie van Feyenoord. Hij is misschien op Europees vlak niet zo steady als de iets oudere Jeffrey Bruma, maar in de Eredivisie mag je fouten maken. “Een betere uitgave van Stefan de Vrij en Ron Vlaar,” noemde Aad de Mos de Feyenoorder twee jaar geleden voor het Champions League-voorrondeduel met Besiktas. Van Beek werd toen de oren gewassen door Mario Gomez, maar dat is twee jaar geleden. Hoe zou hij nu met een spits van allure omgaan? Hij had Ajax-spits Arek Milik in ieder geval in zijn zak tijdens de laatste Klassieker en dat doet hij niet ongemerkt. AS Monaco wilde hem tijdens de afgelopen transferperiode voor acht miljoen aantrekken.

Leeftijd: 21 jaar
Waarde: 8 miljoen euro

Jorrit Hendrix (PSV)
De kale middenvelder zit dit seizoen na de entree van Marco van Ginkel en Davy Pröpper waarschijnlijk meer op de bank dan hem lief is. Maar de verdediger uit Panningen is een van de groeibriljantjes van de Eindhovense ploeg. Hij wordt in 2013 gebracht als centrale verdediger, maar al snel is het duidelijk dat Hendrix beter tot zijn recht komt vlak voor de defensie. De 21-jarige PSV’er is de ideale twaalfde man voor de ploeg van Philip Cocu. Hij mokt niet als hij op de bank zit en weet wat hem te doen staat als hij ingebracht wordt. Ajax wilde Hendrix drie jaar geleden aantrekken, maar ving – in tegenstelling tot Bazoer – bot bij de jonge PSV’er. Hendrix heeft nog een contract tot 2020 bij de Eindhovenaren.

Leeftijd: 21 jaar
Waarde: 5 miljoen euro, volgens Transfermarkt

Kenny Tete (Ajax)
Een neo-international als Ricardo van Rhijn moeiteloos uit het elftal spelen en even later zelf Oranje halen: het zijn slechts twee gebeurtenissen uit het stormachtige seizoen van vleugelverdediger Kenny Tete. De Ajacied herstelt op dit moment nog van een enkelblessure, maar heeft zijn voorganger al lang en breed doen vergeten. Tete is snel, en weet zich vast te bijten in zijn tegenstanders. Vorig jaar was hij Talent van het Jaar bij Ajax en zijn opmars heeft ervoor gezorgd dat Van Rhijn verder is gaan kijken en hengelde naar een verblijf bij Everton of Galatasaray. Tete tegelijkertijd kon in januari al naar Bayer Leverkusen. Zelfs Juventus wilde de jonge back in januari oppikken als we superzaakwaarnemer Mino Raiola in La Gazetta dello Sport mogen geloven. En wel voor zeven miljoen euro.

Leeftijd: 20 jaar
Waarde: 7 miljoen euro

Jeremiah St. Juste (SC Heerenveen)
De ‘Raphael Varane van SC Heerenveen’. De jonge verdediger zal zijn teamgenoot Sam Larsson de vergelijking een jaar geleden misschien niet in dank afnemen, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten te vinden met de Franse verdediger van Real Madrid. Beiden zijn kalme verdedigers met atletische lichamen die goed kunnen voetballen. Louis van Gaal zou zijn scouts van Manchester United al naar het Abe Lenstra Stadion gestuurd hebben om de verdediger onder de loep te nemen. Over de vergelijking met Varane zegt St. Juste tegen Helden: “Dat levert mij ook geen extra druk op. Dat is toch wat je wil? Dat mensen veel van je verwachten en dat je het dan waar kan maken?” Hij laat zich niet gek maken, een eigenschap die je mag verwachten van iedere topverdediger.

Leeftijd: 19 jaar
Waarde: 2 miljoen euro, volgens Transfermarkt

Jürgen Locadia (PSV) 
Bij zijn debuut tegen VVV Venlo scoort de dan 18-jarige Jürgen Locadia een hattrick in een 0-6 gewonnen duel. De jonge spits is de eerste Eredivisiedebutant die drie keer scoort sinds de Noor Harald Berg namens ADO in 1969. Een gouden carrière ligt aan zijn voeten. De teller staat vooralsnog op 49 treffers in 141 wedstrijden voor PSV. Naast doelpunten is Locadia ook veel euro’s waard. Het Galatasaray van Wesley Sneijder had afgelopen januari acht miljoen over voor de in de ogen van de Turken ‘nieuwe Zlatan’.

Leeftijd: 22 jaar
Waarde: 8 miljoen euro

Jaïro Riedewald (Ajax)
Het Amerikaanse Bleacher Report stelt ieder jaar een top-100 op met de beste talenten in het Europese voetbal. Ajax had met Riechedly Bazoer (zevende) de hoogstgeplaatsde Nederlander. Vlak na de middenvelder kwam een andere Ajacied. Verdediger Jaïro Riedewald staat twee plaatsjes lager op de lijst. De jonge verdediger miste een groot deel van dit seizoen door een enkelbreuk, maar in de wedstrijden die hij meedeed, oogt de jongeling als een rustige verdediger. Interesse van AS Monaco is in dit lijstje een terugkerend fenomeen, maar de Monegasken wilden de 19-jarige international afgelopen window ophalen in Amsterdam.

Leeftijd: 19 jaar
Waarde: 5.5 miljoen euro, volgens Transfermarkt

Zij haalden de lijst net niet: Dabney Dos Santos, Joris van Overeem (AZ), Kevin Diks (Vitesse), Tonny Vilhena, Terence Kongolo (Feyenoord), Timo Letschert (FC Utrecht) en Anwar El Ghazi (Ajax) kunnen ook zomaar voor veel geld verkocht worden.