Spring naar de content

Stan Wawrinka en de hand van Nick Kyrgios

class="p1">Nick Kyrgios heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Madrid bereikt. De Australiër versloeg de Uruguayaan Pablo Cuevas in drie sets. In de kwartfinale neemt Kyrgios het op tegen Kei Nishikori. Een knappe prestatie van de 21-jarige tennisser, maar het echte nieuws vond eerder deze week al plaats. Toen versloeg Kyrgios Stan Wawrinka. De Zwitser stond niet alleen hoger geplaatst op de ranglijst, de twee hadden ook nog een appeltje met elkaar te schillen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

In augustus vorig jaar toonde Kyrgios voor de zoveelste keer dat hij een stukje begeleiding hard nodig heeft. Destijds beledigde hij Wawrinka in een onderling duel in Montreal. Kyrgios snauwde tijdens de wedstrijd dat Thanasi Kokkinakis, een Davis Cup-teamgenoot van de Australiër, het met de vriendin van Wawrinka heeft gedaan. “Sorry dat ik je dit moet vertellen, vriend”, klonk het nog. Microfoons langs de baan registreerden het voorval.

Wawrinka moest de strijd in augustus vorig jaar staken wegens rugklachten. Na afloop werd hij ingelicht over het incident, en riep hij de spelersbond ATP op om maatregelen te nemen tegen Kyrgios. De spelersbond gaf hem uiteindelijk twee boetes van in totaal 35.000 dollar en een voorwaardelijke schorsing van 28 dagen als hij zich nogmaals zou misdragen. En hoewel Kyrgios niet bekendstaat om zijn fatsoenlijke gedrag, hield hij zich daarna rustig. Hij gaf zelfs aan dat hij was geschrokken van de ontstane commotie.

Welnu, minder dan tien maanden later stonden de twee rivalen opnieuw tegenover elkaar. Het niveau van de wedstrijd was hoog, en uiteindelijk trok Kyrgios aan het langste eind door tweemaal de tiebreak te winnen. In onderlinge ontmoetingen staat het nu 2-2. Tot zover het tennis.

Suarez weigerde
Waar het natuurlijk écht om draaide, was een eventuele handdruk. Een hand van de een die de ander moest feliciteren, bijvoorbeeld. Want wat moet je doen als je van je grootste rivaal verliest? Van iemand die je behoorlijk heeft beledigd, in het geval van Wawrinka, iemand die naar eigen zeggen zelfs geen spijt heeft van zijn uitspatting.

Luis Suarez weigerde ooit de hand van Patrice Evra. Suarez kreeg toentertijd door Evra een schorsing van acht wedstrijden aan zijn broek (vanwege racistische uitingen), en de Uruguayaan voelde zich op zijn beurt zó beledigd dat hij Evra voorafgaand aan de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United niet de hand wilde schudden.

Zo een moment leek ook in de maak op de tennisbaan in Madrid. Kyrgios is immers Kyrgios. Met Kyrgios weet je dat er altijd wel een absurditeit kan plaatsvinden. Maar die bleef uit. Ditmaal liet de Australiër zijn racket spreken, met een geweldige tennisstrijd tot gevolg.

Na afloop schudden beide heren elkaar de hand. Niet van harte, het oogde stuntelig, ongemakkelijk. Wawrinka leek beduusd. Dat zou door het verlies kunnen zijn, of die enge hand van die o zo onvoorspelbare Kyrgios. Kyrgios was op zijn beurt zichtbaar op zijn hoede voor wat komen ging. Was hij dat maar altijd. En niet alleen voor de hand van Wawrinka.