Spring naar de content

Dit zijn de leukste Airbnb-adresjes in Nederland

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de leukste Nederlandse Airbnb-accommodaties net buiten de grote steden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Airbnb, u weet wel: dat online platform voor het verhuren en boeken van privé-accommodaties dat in 2008 werd opgericht en de hotelindustrie wakker schudde. Voor de vrije geesten onder ons een geweldig avontuur, want u zit lekker lokaal zonder vervelende toeristen, komt op mooie plekken en de prijs is vaak een fractie van een kamer in een hotelketen. Voor de verwende yuppen juist een hel, de foto’s van de accommodaties kunnen net zo goed met een groothoeklens geschoten zijn en het is maar te hopen dat de schoonmaakster net is langs geweest. Op de website staan meer dan 2 miljoen vertrekken te huur in 192 landen. U kunt een kamer, appartement, huis of zelfs een heel kasteel (inmiddels meer dan 1400) huren in Frankrijk, Amerika, Italië en Brazilië, maar ook gewoon in ons eigen land. Dit zijn de leukste accommodaties in Nederland, net even buiten de grote steden.
0946d58c_original

fca3a0bc_originalWe beginnen met een voormalig spoorhuisje in Santpoort Noord, nabij Haarlem. Het 72761d09_originalspoorhuisje is middenin het groen en wordt aan de ene kant begrensd door de spoorlijn en aan de andere zijde door het nationaal park Zuid Kennemerland. De inrichting is licht en ruimtelijk, designklassiekers zijn gecombineerd met gevonden voorwerpen. Kosten: €425,00 per nacht, dat dan weer wel.

f9bf4a2d_original

Slapen in een pipowagen, dat kan in Hattem, Gelderland. De wagen (zie de grote foto boven dit artikel) is ingericht met een bedstede en een stapelbed, en heeft zelfs een koelkast en gaspit. Een nachtje slapen kost €45,00.

fda0b236_original

Een 17e eeuws monument op Texel. De historische woning heeft een woonkeuken, diverse slaapkamers, woonkamers en een binnenplaats; allen ingericht in de rijke stijl van de Gouden Eeuw. En voor muziekliefhebbers: er staat een piano. Voor €115,00 mag u een nacht van de faciliteiten gebruik maken.

be897c18_original

b0aeae5c_originalWe zijn in Broek in Waterland, vlakbij onze hoofdstad. Het houten huisje stamt uit de 17e eeuw en ademt romantiek. Op de wanden staan schilderijen uit de Gouden Eeuw afgebeeld, de inrichting is verder landelijk en er is een bedstee. De huur bedraagt €140,00 per nacht en daar krijgt u de huiskat gratis bij.

ec657194_original

Tot slot, de voormalige stenenfabriek in Zevenaar in Gelderland. Rondom de fabriek zijn duurzame lodges gebouwd. U slaapt er al voor €59,00 per nacht, uitzicht op de schapen is gratis.

Opletten:
Wat een idyllische plaatjes, he? Het kan ook minder prettig aflopen, getuige de website Airbnbhell. We lezen verhalen over niet zulke aardige gastheren, kakkerlak invasies en een gehuurd appartement zonder meubels.