Spring naar de content

De VPRO maakt zich op voor Nipkowschijffeestje

Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Angela de Jong (AD), Marcel Peereboom Voller (De Telegraaf) en Haro Kraak (de Volkskrant) schoven woensdagavond aan bij Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Özcan Akyol om de nominaties voor de zilveren Nipkowschijf bekend te maken. En direct daarop ging de vlag uit bij de VPRO.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Alle drie genomineerde programma’s – De Hokjesman, Zondag met Lubach en Langs de oevers van de Yangtze – worden uitgezonden onder de vlag van de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep. Volgens voorzitter Beerekamp was de opmerkelijke situatie onontkoombaar. “We hebben echt van alle kanten geprobeerd dat te vermijden, maar het zijn gewoon de drie beste programma’s.” Overigens hadden De Jong en Peereboom Voller zich hard gemaakt voor Floortje naar het eind van de wereld (BNN-VARA), maar dat programma moest het doen met een eervolle vermelding.

Bij De Wereld Draait Door verklaarden de juryleden hun keuzes.

De Hokjesman
Kraak: “Michael Schaap die als een soort old school volkenkundige op safari gaat in eigen land en daarbij allemaal mini-gemeenschappen en subcultuurtjes onderzoekt. Dat geeft iedere keer weer hele interessante inzichten, van professoren in Leiden tot psychiatrisch zieken uit de provincie Drenthe. Ontzettend goed geresearcht, enorm mooi in beeld gebracht en gestileerd. Het is helemaal af na drie seizoenen.”

Zondag met Lubach
De Jong: “Korte versie: geweldig programma. Lange versie: het is de eerste satirische nieuwsshow in Nederland waarvan we toch wel kunnen stellen dat-ie gelukt is (-) Ik vind ‘m heel erg goed, grappig en creatief. Wat ik er vooral heel erg knap aan vind, is dat hij hele moeilijke onderwerpen – zoals TTIP – geestig kan maken en er ook nog iets van opsteek.”

Langs de oevers van de Yangtze
Beerekamp: “Het is heel spontaan, hij loopt gewoon zijn camera achterna – bij wijze van spreken. Omdat hij goed Chinees spreekt en hele goede sociale vaardigheden heeft, weet-ie dan ook vaak precies degene te vinden die hij hebben moet.” Peereboom Voller: “Ik denk dat dat het geheim is van het programma. Je hebt een man die de taal spreekt en de cultuur kent, dan kom je een stuk verder.”

Het laatste programma lijkt de gedoodverfde favoriet om de prijs in de wacht te slepen, al is Beerekamp terughoudend, in 2015 won de VPRO eveneens met Onze man in Teheran. “En we hebben ook al O’Hanlens Helden gehad [winnaar 2012, red.]. In principe moet je je daar niets van aantrekken, maar het is natuurlijk niet heel goed voor een prijs als die elk jaar weer naar een reisprogramma van de VPRO gaat, want dan wordt het zo eentonig,” stelde de voorzitter.

De makers van welk programma hun collega’s de loef afsteken, wordt op 10 juni bekend gemaakt. Wie er met de zilveren prijs vandoor gaat is nog niet besloten, zo verklaarde Beerekamp. Dat gebeurt ‘een uur voor de uitreiking, zodat er ook niets kan uitlekken’.