Spring naar de content

Misdaad loont maar etnisch profileren ook!

Goed nieuws uit Apeldoorn, de opgeblazen echoput die u alleen kent van Koninginnedag 2009 en Apenheul. De onzalige gemeente gaat namelijk etnisch profileren!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Ik noem het gemakshalve maar even zo want de voorlichter, vermoedelijk een gesjeesde, alcoholische inkthoer van de Stentor drukt het iets subtieler uit: “Apeldoorn gaat ‘big data’ verzamelen; inbraakcijfers, aangiftes en inkomensprofielen. Daarmee wil de gemeente de kans op jeugdcriminaliteit in wijken voorspellen. Ook gegevens over woningen (hoe oud, koop- of huur-) en gezinssituaties worden in de databank gestopt, om te duiden waar jongeren kans hebben uit de bocht te vliegen. Verder zijn gegevens als schoolverzuim, plekken waar al eerder jeugdoverlast was en voorzieningen voor jongeren in een wijk van belang.”

Kortom en kort door de bocht geparafraseerd betreft het hier zuiver etnisch profileren want de onvermijdelijke uitkomst – over acht jaar – van de ‘big data’ (proest) is dat Marokkaanse kansenparels in de wieg blijken te zijn gelegd voor het op één na oudste beroep van de wereld en dat er dientengevolge meer peperdure projecten moeten komen zoals meer meer meer kickboksen, drie weken op vakantie naar Marokko met Sjakie de welzijnswerker en een spoedcursus loverboy bij de LOI (Leidse Onderwijs Instellingen).

Overigens lees ik net dat de masterclass kickboksen van Badr Hari in Apenheul op 2 Pinksterdag (die in Apeldoorn 2e Kickboksdag wordt genoemd om mohammedanen niet te kwetsen) niet doorgaat omdat de goede man koning Mo van Marokko heeft beledigd. Onze sympathieke Mokummer zou Zijne Majesteit een dik propje hebben genoemd, en dat was hem dan weer ingefluisterd door Ronaldo, mijn stinkjaloerse landgenoot. Leer mij het natuurvolk der Lusitaniërs kennen!

Ik ben onmiddellijk in de pen geklommen – helemaal wappie getriggered door dit schitterende nieuws over etnisch profileren in Apendoorn – en heb de schrijvende aap van de gemeente gewezen op het schitterende oeuvre van de geniale Italiaans-joodse criminoloog Cesare Lombroso. Leest u even mee?

‘Lombroso verbreidde het idee van de geboren crimineel door biologisch determinisme. ‘Misdadigers hebben bepaalde uiterlijke kenmerken of afwijkingen. Fysiognomie, of gelaatkunde, was het streven naar kennis van het karakter en de en persoonlijkheid door middel van de studie van de bouw en het voorkomen van het gelaat. Criminelen zouden volgens Lombroso herkenbaar zijn aan fysieke atavistische stigmata, zoals brede kaken, diepliggende ogen, vaak doorlopende wenkbrauwen, een asymmetrisch gezicht, hoge jukbeenderen, afwijkende oren, haviksneus, vlezige lippen en dergelijke.’

Nu gaat die vlieger niet altijd op want ook ik heb een crimineel verleden terwijl ik adelijke gelaatstrekken heb en uit een rijk, roemrucht en voornaam geslacht – de Taets van Amerongen van Natewischjes – kom, met een gouden lepeltje in mijn waffel geboren werd en dus alle kansen kreeg om te mij te ontwikkelen. Ik noem als klein voorbeeldje maar even tussen neus en lippen door het Eton College te Windsor, Berkshire. Echter, reeds op Eton ging ik om met de zoontjes van Afrikaanse diplomaten en raakte ik aan de softdrugs en geheel in overeenstemming met de ‘stepping stone theory’ verkocht ik al op 15-jarige leeftijd bij Piccadilly Circus mijn spichtige witte lichaampje aan vieze oude morsige kermisklanten om mijn diverse lijmsoorten te kunnen bekostigen.

Terug in Nederland zocht deze natural born drop out meteen contact met Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse jongeren en dan heb je het snel over 8 gram heroïne en crack per dag. Van het een komt het ander en ik werd het lieverdje van de Nationale Narcotica Brigade. Misdaad loont want ik zat geen dag zonder centjes en drugs, al werd ik wel eens moe van het openbreken van flipperkasten in de voetbalkantines van Harskamp, Wekerom, Otterlo en Lunteren.

Omdat ik al zo vroeg in het milieu zat en gepokt en gemazeld ben qua snoeiharde misdaad en buitensporig zinloos geweld, ging ik jaren later als topjournalist niet koketteren met de misdaad zoals de miezerige mavo 3-klantjes Peter de Vries en Twan Huys. Mijn goede genen, mijn voorbeeldige ouders en mijn jaren op Eton hebben mij er altijd van weerhouden om zo vulgair te worden als die twee lelijkerds, die allebei de voeten van Willem Holleeder hebben gewassen, naar voorbeeld van de hoer Maria Magdalena die immers de voeten van onze Heere Jezus de Christus schoonlikte met haar zondige tong die had gekronkeld in veel spelonken waar de zon nooit had geschenen.

Waar was ik gebleven? Oh ja, ik heb de gemeentevoorlichter van Apenheul gratis het smoelenboek van Cesare Lombroso meegestuurd, met een paar posters van typisch criminele bakkessen. Die moeten daar dan overal worden opgehangen in de publieke ruimte en met name bij overvalgevoelige sigarenboeren en uiteraard bij alle pinautomaten. Ik heb er zelfs gratis en voor nakkes nades niks een motto bij verzonnen: Misdaad Loont maar Etnisch Profileren ook!