Spring naar de content

Zo werd Donald Trump groot, volgens rivaal Jeb Bush

Jeb Bush moest na zijn vader en zijn broer de derde van de familie worden die het tot president van de Verenigde Staten schopte. Hij lag op koers, was favoriet om de Republikeinse voorverkiezingen te winnen. Tot Donald Trump zich meldde. NRC Handelsblad publiceerde zaterdag een uitgebreid interview (hier op Blende te lezen) met Bush, die met lede ogen aanzag hoe Trump de primaries kaapte. En daar speelde volgens hem de media een grote rol bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Of Bush de opkomst van Trump kon verklaren, had interviewer Guus Valk gevraagd. “De levens van gewone mensen zijn verstoord door globalisering en snelle technologische vooruitgang. Ik vind het mooi, maar er zijn veel verliezers in die verandering. De Obama-jaren hebben tot economische onzekerheid en verdeeldheid geleid. En onze overheid stoelt nog op verouderde, twintigste-eeuwse ideeën. Dit alles is vruchtbare grond voor de creatie van Trump geweest.”

Ook de onorthodoxe manier van handelen van Trump en de media speelden volgens Bush een belangrijke rol. Trump speelde volgens heel andere regels dan hij. “Hij kreeg die ruimte, de pers speelde het spel met hem mee. Hij kreeg vrij spel. The New York Times schatte dat hij voor twee miljard dollar aan gratis publiciteit kreeg.”

Trump kreeg onevenredig veel media aandacht, volgens zijn voormalige rivaal. “Als je de andere zestien kandidaten zou vragen naar de pers die we kregen, Marco Rubio, Ted Cruz, wie dan ook, zou je hetzelfde antwoord horen. Je doet mee, je werkt hard. Maar de enige kans om bij Megyn Kelly te komen, was door te reageren op iets dat Trump had gezegd.”

Bush verwijt de media dat zij niet kritisch genoeg zijn. “Trump kan zeggen wat hij wil en iedereen luistert. De media zijn zijn spreekbuis geworden. En dan zeggen ze erna wat voor briljant politicus hij is, omdat hij iedereen kan beledigen en er ook nog mee wegkomt. Dat doen ze zelf! Niemand die zich afvroeg: was het wel gepast wat hij zei? (-) Ze hebben het als een commercieel feest beschouwd. De baas van CBS zei: ‘Trump is niet goed voor Amerika, maar fantastisch voor CBS.’ Dames en heren van de jury, I rest my case.”

Ook zijn eigen partij(genoten) krijgen er van Bush in het NRC-interview van langs: “Ik heb vanaf het begin gezegd hoe ik over hem dacht. Maar niemand anders deed mee, dat verraste me. Lindsey Graham probeerde het, Rick Perry ook een klein beetje. Maar die kandidaten reageerden, omdat Trump hen aanviel. (-) Niemand wilde meedoen, dat hadden ze wel moeten doen. Tenminste, als je net als ik gelooft dat de partij van Lincoln, Reagan en mijn vader het waard is om voor te vechten. Ze hadden iets moeten zeggen.”

Trump hoeft niet te rekenen op een stem van Bush, die naar eigen zeggen alleen kan stemmen op een conservatief die hij het presidentschap toevertrouwd. Hij ziet de toekomst van de Republikeinse partij somber in. “Als het in november weer misgaat, hebben we dat aan onszelf te danken. We hebben mensen vervreemd van de partij.”

Het uitgebreide interview met Jeb is terug te lezen in NRC Handelsblad en op Blendle.

Onderwerpen