De anti-spiekmaatregel in Irak is wel erg extreem

Sebas Bouquet 18 mei 2016 Leven

De schoolexamens voor Nederlandse middelbare scholieren zijn in volle gang. Zes dagen geleden trapten de havisten af met een examen maatschappijwetenschappen. Misschien wel hét examen waarbij stiekem het internet wordt geraadpleegd. Of het examen Nederlands. Of Engels. Wij legden u enkele examenvragen van vorig jaar voor. Misschien was Google wel uw hulpje. In Irak blijken zulke praktijken in ieder geval onmogelijk.

In Irak heeft men namelijk tijdens de nationale schoolexamens geregeld het gehele internet offline gehaald. Geen stiekeme gedoe, dus. Geen verstopte mobieltjes in bh’s of in sokken met daarover hoge schoenen. Geen speciale kledij om apparaten weg te stoppen die verbinding met het o zo heilige internet kunnen maken. Niets van dat alles.

Als die wiskundevraag écht zo moeilijk was, dan hadden die scholieren maar beter moeten leren. Het internet kon in ieder geval niet worden geraadpleegd, ontdekte onderzoeksbureau Dyn Research.

De overheid heeft het initiatief niet officieel bevestigd, maar ook afgelopen jaar deed het land al iets vergelijkbaars. Het internet was destijds niet toegankelijk tijdens examens van zesdeklassers. Mensenrechtenorganisaties vinden de stap extreem, en stellen dat het land ‘onveilig’ is door het gehele internet tijdelijk offline te halen.

Trucendoos
In Irak mag de aloude trucendoos dus weer worden heropend. Dat scholieren en studenten over een ongelooflijke inventiviteit en vindingrijkheid beschikken in het bedenken van steeds maar weer nieuwe methoden van spieken is reeds bekend. Al zullen de straffen die erop staan vermoedelijk iets strenger zijn dan in Nederland.

In Nederland doen momenteel 210.000 scholieren eindexamen. Half juni zijn de herexamens, voor wie niet genoeg heeft gespiekt.

Reageer op artikel:
De anti-spiekmaatregel in Irak is wel erg extreem
Sluiten