Spring naar de content
bron: anp

Waarom de jeugd niet meer kan rekenen

De Onderwijsinspectie maakt zich grote zorgen over de rekenvaardigheden van Nederlandse scholieren. Stonden ze in 1995 nog in de internationale top vijf, inmiddels bungelen ze in de onderste regionen. Sezgin Cihangir (1975), directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut, weet hoe het beter kan. ‘Stop met die talige, wollige sommen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Veel middelbare scholieren rekenen slecht, bleek onlangs uit onderzoek van de Onderwijsinspectie. Ruim 72 procent van de vmbo basis- of kaderleerlingen zitten aan het einde van de tweede klas nog niet op het 1F-niveau, dat ze op de basisschool al hadden moeten bereiken. Ook bij havo- en vwo-leerlingen is de achteruitgang van de rekenvaardigheid zorgelijk. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Sezgin Cihangir, directeur van het Nederlands Mathematisch Instituut: “Ja, dat vroegen wij ons ook af. Wij zijn het Nederlands Mathematisch Instituut – waarmee we de twaalfweekse cursus Foutloos Rekenen aanbieden – niet begonnen met het idee: daar is een gat in de markt, daar worden wij rijk van. Maar we hebben het opgericht uit verbazing over hoe we ons rekenonderwijs zo verpest hebben. We wilden in eerste instantie vooral naar basisscholen toe om te vertellen: het klopt niet wat jullie doen, jullie moeten anders aan de slag. Kinderen op de basisschool moeten weer degelijk oefenen bij de rekenles in plaats van een lesmethode gebruiken die begint met veel plaatjes, raadseltjes en context. Dat zogenoemde ‘realistisch rekenen’ is de oorzaak van de teruglopende rekenresultaten. Er kunnen nog zulke leuke plaatjes bij een opgave staan, maar als kinderen de basis niet snappen, dan werkt dat niet. Het wekt verwarring; kinderen weten niet meer wat ze aan het doen zijn. Het rekenonderwijs moet dus stoppen met die talige, wollige sommen. Vertel ze gewoon hoe ze moeten optellen, in plaats van dat ze bij een context-som moeten raden welke instructie eronder zit. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap