Spring naar de content

Door Oranje is zelfs een voetbalpool niet meer hetzelfde

Ik ontving deze week een mail van een oude vriend die iedere twee jaar een voetbalpool organiseert. Bij elk EK of WK vraagt hij een grote groep bekenden hun verwachtingen (uitslagen, winnaar, topscorer etc.) in te vullen en hij of zij – er wint verrassend vaak een vrouw, Leo Driessen –  die de meeste juiste voorspellingen doet, wint de pot. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Bij de voorgaande edities waren de mails van organisator doorspekt van de voorpret en het chauvinisme. ‘Vandaag over twee weken heeft Oranje haar eerste wedstrijd gespeeld! Hoe lekker zou het zijn als we de Spanjaarden konden verrassen!’ lees ik terug in een mail, gestuurd dertien dagen voor de start van het WK in Brazilië. En hoe lekker werd het. Zeventien dagen voor het EK in 2012: ‘Vanavond vindt de eerste oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal plaats in aanloop naar het EK. Hoe staan we ervoor en hoe gaan we spelen? De keuze is aan Bert van Marwijk!’ De keuze van Bert was dramatisch.

Het was een voorpretje dat deel uitmaakte van een nog veel grotere allesoverheersende voorpret. In de weken voorafgaand aan een groot kampioenschap viel er een deken van oranje over het land. Verstikkend voor die paar die niets met voetbal hebben, heerlijk warm voor het overgrote gedeelte dat uitkeek naar het toernooi. Dag na dag werden we strakker ingestopt, met nieuwtjes over caviaplacenta’s op de lies van Arjen Robben, een reportage over de neef van de schoonmaakster van Wesley Sneijder en Wolter Kroes die overal verkondigde dat we er weer bij waren en dat het ook nog eens prima was.

En nu? Nu kijken we vol jaloezie naar België, Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Wales, Frankrijk, Zweden – waar eigenlijk niet naar? Stuk voor stuk maken ze zich op voor weken van saamhorigheid, de spanning van het samen voetbal kijken op een plein, in de kroeg, of toch gewoon thuis. Weken lang ieder nieuwtje opslurpen dat ook maar iets met hun 23 mannen op noppen te maken heeft, genieten van de liedjes die B-artiesten op de markt brengen. ‘Merde, Raphaël Varane est forfait pour l’Euro,’ klonk het in de Franse huiskamers. ‘C’mon Wales,’ zingen de Walesman alvast.

Wij moeten het ondertussen doen met een teruggekeerde Dick Advocaat die in zijn eerste dagen als assistent-bondscoach al meer gezag heeft uitgestraald dan ‘zijn baas’ Danny Blind in het afgelopen jaar. En maken ons op voor oefenwedstrijden tegen Ierland, Oostenrijk en Polen, landen die – uiteraard – wel naar het kampioenschap gaan. Dat er een speler is opgeroepen die dit seizoen welgeteld 222 minuten in actie kwam, kan niemand een lor schelen. Wanneer het EK begint? Weten wij veel. Max Verstappen rijdt zondag in Monaco en twee weken later in Canada.

De poolorganisator probeerde de moed erin te houden: ‘Ondanks het ontbreken van het Nederlands elftal mag een mooie voetbalpool natuurlijk niet ontbreken. Des te meer redenen om mee te doen, want zonder een pool hoef je niet eens te gaan kijken en heb je ook nergens om voor te juichen! ;-)’  

Beter iets, dan niets.