Spring naar de content

Hoe de Nigeriaanse tomatencrisis Spanje verdeelt

Waar Zwarte Piet de Nederlandse bevolking in twee kampen scheidt, kent Spanje ook verschillende tradities die voor- en tegenstanders in het land lijnrecht tegenover elkaar plaatsen. Vorige week werd besloten dat tijdens de Toro de la Vega, een van ’s lands meest besproken evenementen, de stier niet langer gedood mag worden. Een eeuwenoud monument omvergeworpen, zo meenden voorstanders van het feest. Eindelijk normen en waarden die passen bij het tijdperk waarin we leven, zeggen tegenstanders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Nog zo’n in en in Spaanse traditie is het jaarlijkse tomatenfestijn in Buñol. In augustus gaan duizenden mensen elkaar in de Valenciaanse gemeente met tomaten te lijf. Gemiddeld wordt er tijdens ‘La Tomatina’ 125.000 kilo tomaten tot moes gegooid. En dat is precies de reden waarom er deze week opnieuw discussie ontstond.

Directe aanleiding is de tomatencrisis in Nigeria, waardoor het Afrikaanse land momenteel kampt met ernstige tekorten aan de rode vrucht. Doordat de mot Tuta absoluta een groot deel van de oogst verwoestte (al gauw ‘tomaten-ebola’ genoemd), ging de prijs voor een kistje tomaten binnen een week tijd van 1,20 dollar naar meer dan 40 dollar. De Nigerianen vinden het daarom onbegrijpelijk en pijnlijk dat de vruchten in Spanje als ‘speelgoed’ worden gebruikt en uiten hun frustratie op sociale media.

Donderdag reageerde de organisatie van Tomatina op de commotie door te stellen dat de tomaten voor het festijn niet geschikt zijn voor consumptie en speciaal voor het zomerfeest worden gekweekt. Maar de toon van de discussie was al gezet en opnieuw konden de Spanjaarden worden verdeeld in ‘voor’ en ‘tegen’. ‘Eten weggooien is absurd, of er nu wel of geen schaarste heerst’, schreef iemand.

En onder een nieuwsbericht op de website van El Mundo schreef een ander: ‘Eerst verbieden ze de stieren, nu La Tomatina en uiteindelijk zal alles verboden worden waar iemand het niet mee eens is. Mensen zouden zich bezig moeten houden met hun eigen zaken en anderen lekker met rust laten.’

Van de kans dat het tomatenfestijn in Buñol van de lange lijst met Spaanse tradities zal verdwijnen, lijkt overigens absoluut geen sprake. De eerstvolgende editie van het feest wordt gevierd op 31 augustus van dit jaar.

2008-08-27 13:32:20 epa01468326 Young people fight with tomatoes during the traditional Tomatina festival in Bunol, Valencia, Spain, 27 August 2008. La Tomatina, held each year on the last Wednesday of August, counts with the participation of tens of thousands of people from all over the world. About 115,000kg of tomatoes were thrown 27 August during the one hour long tomato fight. EPA/BIEL ALINO

Onderwerpen