Spring naar de content

Nog een keer lachen om Louis in Manchester

Het droomeinde van een memorabele trainerscarrière was Louis van Gaal niet gegund. Hij verloor de strijd van de Britse pers, die al maanden om zijn ontslag schreeuwde, en werd goed te kakken gezet op het web.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Onze Louis kan zeggen dat hij bij het eind van zijn dienstverband bij Manchester United door de voordeur is weggegaan. Hij heeft de club haar twaalfde – en de eerste sinds 2004 – FA Cup geschonken, maar zijn dienstverband zal in de voetbalgeheugens van de Britten toch worden gearchiveerd onder de kopjes ‘saai’, ‘niet attractief’ en ‘behoudend’. Drie termen die ze heiligschennis zijn in de wereld van kick&rush en hotseknotsbegoniavoetbal. Het leverde Van Gaal de nodige hoon op en de Britten zouden de Britten niet zijn als ze de trainer niet enkele keren op ludieke wijze hadden aangepakt.

Onbegrepen genie
Het Engelse Youtubekanaal 442ooons beschouwt de voetbalwereld op ludieke en cartooneske manier. De makers werden bekend dankzij hun memorabele analyses tijdens het WK in Brazilië. Ze zagen het lang zitten in Van Gaal, maar wanneer zijn eerste seizoen (maart 2015) tegen zijn eind loopt, maken ze de volgende, harde karakteromschrijving van de coach.

Het leger van Louis
Mei 2015. Van Gaals United heeft zich met een slechte slotreeks (slechts een overwinning in de laatste zes competitiewedstrijden) naar de finishlijn gesleept. De ploeg eindigt op een vierde plaats en haalt de voorronde van de Champions League. De eerste scheuren in het bewind van Van Gaal worden echt duidelijk. Toch is hij op een persconferentie positief en stelt hij tegenover de Britse pers dat de fans achter zijn leger staan. Het Louis van Gaals Red Army wordt een hit onder de supporters, en onder de handige montagejongens.

De duik
De karatetrap tegen AC Milan zit in het Nederlandse geheugen gegrift en de Engelsen hebben sinds de 3-2 overwinning van Manchester United op Arsenal, februari dit jaar, hun eigen variant: de schwalbe. Na een – volgens Van Gaal – fopduik van Arsenal-aanvaller Alexis Sanchez gaat de Nederlander er aan de zijlijn ook bij liggen. Het zijn historische beelden die over 30 jaar vast in Andere Tijden Sport voorbij zullen komen.

I will Survive 
Het eind is nabij, maar volgens deze knap gemaakte persiflage van Van Gaal heeft hij nog alle hoop het tij te keren. Hij houdt op de klanken van I will Survive vol dat hij de macht op Old Trafford kan behouden en de inmiddels aangestelde José Mourinho van zich af kan schudden.

Goodbye 
En toen was het ineens voorbij. Na de zege in de finale van de FA Cup (2-1) tegen Crystal Palace wordt Van Gaal ontslagen en moeten de Britten het doen met José Mourinho. Het zal de creatievelingen zwaar vallen. Want hoeveel kritiek ze ook leverden over het stroperige spel van United: ze zullen hun favoriete en best te persifleren coach van de Premier League van de afgelopen twee jaar missen.