Spring naar de content

Kamervragen over Typhoon – de reconstructie

Jonge leeftijd, een splinternieuwe luxe-auto en een donkere huidskleur? Dat kan niet pluis zijn, dacht de dienstdoende agent die rapper/zanger Typhoon gisterenmiddag staande hield. De politie heeft inmiddels excuses aangeboden voor het voorval, maar het kwaad was toen al lang geschied. De PvdA heeft inmiddels zelfs Kamervragen gesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het is maandagmiddag als Glenn de Randamie (Typhoon) een foto van zijn auto op zijn Instagram-account plaatst. Een prachtige bak waar menigeen jaloers op zal zijn, dat mag gezegd worden. De geplaatste filter over de foto lijkt nogal overbodig. Soit, het is Instagram. Typhoon plaatst bij de foto een tekst. Een flink verhaal. Inclusief hashtags.

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog ‘bekend’ en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet! #etnischeprofilering #awereness #nederland #racisme #gelijkheid

Een foto die is geplaatst door Typhoon (@mctyphoon) op

Betreurt
De post van Typhoon wordt al snel opgepikt. Op het moment van schrijven staat de teller met likes al ruim over de 3000. De media duiken bovenop het onderwerp, en de politie reageert middels een officiële verklaring. ‘Politie betreurt onterechte controle rapper‘, luidt de kop. In het bericht gaat districtschef Arjan Mengerink verder in op het incident. “Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses.”

Kamervragen
Maar daar blijft het niet bij. De PvdA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het staande houden van Typhoon. PvdA-fractieleider Diederik Samsom zegt dat er sprake is van een structureel probleem. Op Facebook laat Samsom weten ‘verdrietig’ en ‘boos’ te zijn. GroenLinks-leider Jesse Klaver uit zich eveneens op Facebook. Samsom komt in gesprek over de actie van Typhoon met het NOS Radio 1 Journaal ook terug op het besluit van Sylvana Simons om de politiek in te gaan. Het maakte ‘een plat racisme los’, aldus Samsom. “Te gek voor woorden.” Samsom wil dat de discussie over het onderwerp in de samenleving doorgaat.

Typhoon ondertekende in juli vorig jaar een opiniestuk in de Volkskrant waarin wordt gepleit om racisme en discriminatie bij de Nederlandse politie te erkennen.