Spring naar de content

Veiliger wordt de Europese sportzomer niet

Over iets meer dan een week trapt gastland Frankrijk het EK Voetbal af met wedstrijd tegen Roemenië. Les Bleus doen dat in het Stade de France, het stadion waar twee terroristen zich op 13 november opbliezen, het startschot van een verschrikkelijke vrijdagavond in Parijs die aan 129 mensen het leven kostte. In Frankrijk is nog altijd een hoge terreurdreiging. De sportzomer dan maar veilig voor de tv doorbrengen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In de dagen na de aanslagen in Parijs was er een hoge mate van alertheid in en rondom de Europese (voetbal)stadions. Vier dagen na die dertiende november vond in Hannover een oefenduel van het Nederlands elftal met Duitsland plaats. Op last van de politie werd de wedstrijd afgeblazen omdat er ‘concreet gevaar zou zijn’. Het Stade de France bleef lange tijd gesloten en was tot begin dit jaar niet veel meer dan een gigantische herdenkingssteen. Op 6 februari kreeg het de functie van sportarena terug, toen het Franse rugbyteam de strijd aanbond met Italië.

Na de terroristische aanslagen in de Belgische hoofdstad Brussel, nu ruim twee maanden geleden, nam het toezicht rondom grote evenementen verder toe. De Vlaamse wielerklassiekers werden, voor zover mogelijk, beveiligd. De vriendschappelijke wedstrijd van de Rode Duivels tegen Portugal werd verplaatst van het Brusselse Koning Boudewijnstadion naar het Portugese Leiria. Onlangs nog werd de laatste competitiewedstrijd van Manchester United uitgesteld nadat er een verdacht pakketje werd gevonden in Old Trafford. Ironisch genoeg bleek het te gaan om het restant van een politie-oefening.

Oefeningen die de veiligheidsdiensten in Frankrijk nodig zullen hebben. Tijdens de grote evenementen die deze zomermaanden in Frankrijk plaatsvinden zal het land uiteraard in de hoogste staat van paraatheid verkeren. Een week geleden maakten de Franse autoriteiten bekend dat er 90.000 man beveiliging zal worden ingezet om het EK Voetbal – dat wordt gespeeld van 10 juni tot en met 10 juli0 – in goede en vooral veilige banen te leiden. Ook zal de Tour de France (2 tot en met 24 juli) voor het eerst in de geschiedenis bescherming genieten van een speciale antiterreureenheid van de gendarmerie.

Nog even is Frankrijk het toneel van Roland Garros. Het grandslamtoernooi verloopt tot nu toe, afgezien van zware regenval, veilig en ordelijk. Ook de wielerklassieker Parijs-Roubaix, die vlak na de aanslagen Brussel werd gereden, verliep zonder enige (zichtbare) problemen. Datzelfde gold voor de Giro, die ook Gelderland aandeed. Terreurdreiging? Nauwelijks onderwerp van gesprek.

Des te opmerkelijker is het nieuws dat de Amerikaanse overheid een ‘travel alert‘ af heeft gegeven voor Europa. De Amerikanen zien zowel het EK Voetbal als de Ronde van Frankrijk als potentiële doelen van terroristen, net als ‘andere grote sportevenementen’ door heel Europa. Weten de Amerikaanse veiligheidsdiensten meer dan wij? Of zijn ze slechts liever safe than sorry? (Overigens, de wereldjongerendag van de Katholieke Kerk, eind juli in Krakau, wordt door de VS ook al mogelijk doelwit beschouwd.)

90.000 beveiligers, parate politiediensten, antiterreureenheden, veiliger dan dit lijkt de sportzomer niet te kunnen worden. En anders is er altijd nog de eigen televisie.