Spring naar de content

De makers van Finding Dory brengen het blauwe visje in groot gevaar

Op 29 juni verschijnt Finding Dory, het vervolg van de populaire animatiefilm Finding Nemo. De film speelt zich af rond Dory, een Picasso Doktersvis. De vissensoort is in het nauw en als Dory net zo’n hit wordt als Nemo, kan het diertje weleens met uitsterven worden bedreigd, roepen activisten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

In Finding Nemo uit 2003 speelde ze al een grote rol; Dory, de vrolijke Picasso Doktersvis met kortetermijngeheugenverlies. De stem van Dory werd ingesproken door presentatrice Ellen DeGeneres, die euforisch reageerde toen Disney en animatiestudio Pixar in 2013 aankondigden dat er een film zou komen met de doktersvis in de hoofdrol.

De Picasso Doktersvis – Paracanthurus Hepatus in het latijn – behoort tot de vissenfamilie van de Acanthuridae (doktersvissen) en is onder aquariumbezitters populair door zijn frisse en opvallende kleuren. Voor amper vijftig euro heb je namelijk een exemplaar in je aquarium. De Picasso Doktersvis is daardoor de op zeven na meest verhandelde diersoort. Ze leven in de Indische Oceaan en maken het beroemde Great Barrier Reef voor de kust van Australië schoon.

De vissen zijn omnivoren die zich vooral voeden op plankton, zeewier en algen. Ze eten de algen van de riffen af en worden daarom gezien als de tuinders van de koraalriffen. Ze zorgen dat het koraal gezond blijft. Ook wordt de Picasso Doktersvis in de visserij door de sterke geur vaak gebruikt als aasvis. Ze worden gevangen om te dienen als beet voor grotere vissen. De vis is volgens de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) – die de levenskwaliteit van diersoorten in het oog houdt – niet in direct gevaar, maar daar kan deze zomer best eens verandering in brengen.

Koraalriffen krimpen door klimaatverandering. Zo is de omvang van het Great Barrrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, volgens Australische onderzoekers in de laatste drie decennia gehalveerd. Maar er is een andere zorg voor de toekomst: de verkoop van de Picasso Doktersvis zal naar verwachting stijgen na de release van Finding Dory. De verkoop van clownvissen nam met 40 procent toe nadat Finding Nemo in de bioscopen verscheen. Toen ook was er zorg om het voortbestaan van de soort.

Op dit moment is het volgens het IUNC niet bekend hoe groot de populatie Picasso Doktersvissen is, al is het goed voor te stellen dat bij verlies van het leefgebied en voornaamste voedselbron het lastiger wordt voor de soort om te overleven. Online is een petitie in het leven geroepen, met een dringend verzoek aan Disney: vraag kijkers in de film geen eigen Dory aan te schaffen.