Spring naar de content

Dit is wat we nu weten van de schietpartij in Orlando

Bij een schietpartij in een homobar in het Amerikaanse Orlando, Florida zijn in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer vijftig doden gevallen. Dat zei de politiechef van Orlando zondagochtend. De schutter werd doodgeschoten door een arrestatieteam. De FBI, die het onderzoek leidt, beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De schutter betrad de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en een handvuurwapen en begon om zich heen te schieten. Enkele minuten later verscheen een bericht op de Facebook-pagina van club Pulse. “Iedereen, ga naar buiten en blijf rennen,” drukte de club zijn bezoekers op het hart. Op een gegeven moment was er sprake van een gijzeling, verklaarde de politie. Volgens ooggetuigen waren er meer dan honderd mensen in de club, waar de wekelijkse latin night werd georganiseerd.

Slachtoffers
Was er volgens de eerste cijfers die tijdens een persconferentie bekend werden gemaakt waren er twintig doden en nog eens 42 mensen zijn gewond afgevoerd naar nabijgelegen ziekenhuizen. Later werd dat aantal verhoogd naar 50 doden en 53 gewonden. Onder de gewonden is ook een politieagent die werd geraakt tijdens de beëindiging van de gijzeling.

De dader
De schutter werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie. De binnenlandse veiligheidsdienst meldt dat de schutter een Amerikaan is met Afghaanse ouders, de 29-jarige moslim Omar Mateen uit Port St. Lucie. Er wordt onderzocht of de dader een lone wolf was. De FBI sluit ook niet uit dat de dader banden had met een jihadistische beweging, zoals IS. “We hebben aanwijzingen dat dit individu wellicht dergelijke banden had, met die specifieke ideologie. Maar we kunnen dit nog niet met zekerheid stellen,” verklaarden ze.

Ooggetuigen
Er is een grote stroom aan ooggetuigenverklaringen aan diverse media. “Ik hoorde knallen, maar dacht dat het bij de muziek hoorde. Toen ze door bleven gaan, snapte ik pas wat er aan de hand was”, zei bezoeker Christopher Hansen. “Ik zag overal bloed.”

Rosie Feba had een soort gelijke ervaring: “Een vriendin zei tegen me dat ze schoten hoorde. Iedereen liet zich vallen. Ik dacht dat het gewoon muziek was, tot ik flitsen uit een geweerloop zag komen.” Richard Negroni vertelde: “Het was korter dan een minuut, maar het voelde langer. Er was een korte pauze en toen zijn we gaan rennen.”

Meerdere ooggetuigen verklaarden dat ze dachten dat er meerdere personen bij de schietpartij betrokken waren, dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten.