Spring naar de content

Verklaard: het anti-Amerikanisme van sommige moslims

Donald Trump pleit al enige tijd voor het sluiten van grenzen voor moslims. Na de schietpartij in een homobar in Orlando, in de nacht van vorige week zaterdag op zondag, heeft de Amerikaanse presidentskandidaat weer genoeg stof om zijn standpunt te beargumenteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De Republikeinse presidentskandidaat predikte de maandag na de aanslag dat hij, wanneer verkozen, immigratie vanuit landen met een ‘terroristisch verleden’ naar de VS zou verbieden. Trump geeft duidelijk aan ‘zich af te vragen waar het anti-Amerikanisme van sommige moslims’ vandaan komt.

Om die vraag te beantwoorden werd deze door het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic voorgelegd aan een aantal vooraanstaande moslimgeleerden.

Shadi Hamid, onderzoeker aan Brookings Institution en auteur van het boek Islamic Exceptionalism, stelt:
“Als Trump er echt achter wil komen waar het anti-Amerikanisme van sommige moslims vandaan komt, kan hij de honderden boeken en artikelen lezer over het feit dat onder meer moslims niet erg enthousiast zijn over de manier van handelen van Amerika in het Midden-Oosten. Er is weinig bewijs dat grote groepen moslims niet sympathiek tegenover Amerikanen als volk staan, het gaat puur om de manier van handelen in het Midden-Oosten. Wat mogelijk is, is dat Trump zijn vraag niet helemaal goed heeft geformuleerd. Misschien is wat hij zich afvraagt niet waarom moslims Amerikanen zouden ‘haten’, maar vraagt hij zich meer af waarom sommige moslims ambivalent tegenover de liberale waarden van Amerikanen staan. Het is natuurlijk onmogelijk om een hele groep te generaliseren, maar onderzoek suggereert dat de meerderheid van Arabische landen zoals Egypte en Jordanië en net zo goed niet-Arabische landen als Indonesië en Maleisië soms moeite hebben met deze liberale normen en waarden.”
“Uiteindelijk is het zo dat Trump met zijn beangstigende anti-islamretoriek het niet voor elkaar gaat krijgen om conservatieve moslims iets te laten zijn wat ze niet zijn. Trump probeert iets af te dwingen. Moslims zouden zich seculier of zelfs areligieus moéten gedragen, en dat is gevaarlijk. Die boodschap vindt IS namelijk erg aantrekkelijk: een populistische fanaticus die geen interesse heeft in het respecteren van de rol van de islam, zelfs wanneer het geloof legaal en in alle rust aangehangen wordt. Het is triest dat Trump minder respect voor de Amerikaanse grondwet heeft dan de meerderheid van Amerikaanse moslims, waarvan er veel, net als ik, kinderen zijn van immigranten. In Trumps Amerika zouden mijn ouders in eerste instantie al niet toegelaten zijn.”

Su’ad Abdul Khabeer, redacteur van de website Sapelo Square en assistent-professor Antropologie en Afro-Amerikaanse studies, steltWhat’s going on? Het volgende: Donald Trumps suggestie om moslims niet meer toe te laten is simpelweg racisme in een modern jasje. Hoe ik dat weet? Omdat zwarte moslims sinds 1776 met dit soort racisme te maken hebben. Een deel van mijn erfenis, als zwarte moslim in de Verenigde Staten, is dat ik weet hoe je dit soort fenomenen opspoort. Zoals president Obama zei in zijn speech op de Islamic Society of Baltimore: de islam heeft altijd deel uitgemaakt van Amerika, dat realiseren weinig mensen zich. Ze denken dat moslims net arriveren in Amerika, dat ze allemaal een neiging hebben om geweld te gebruiken, wat maakt dat ze als onmenselijk gezien worden. Hetzelfde geldt voor de aanslag in Orlando. Geweld uitgevoerd door een moslim wordt als een uniek soort gruwelijkheid gezien, terwijl dit soort geweld echt niet alleen door moslims gebruikt wordt. Het is voor Trump een mooie aanleiding om de grenzen te sluiten.”

Caner Dagli, associate professor Religieuze studies aan het College of the Holy Cross, heeft gewerkt aan het boek The Study Quran stelt:
“Trump eist dat we de uitdrukking ‘radicale moslims’ gebruiken, erg theatraal en vooral bedoeld voor de mensen waar het woord radicaal al overbodig is. Moslim zijn staat voor deze mensen gelijk aan radicaal zijn. Wat zo prachtig is aan Trumps onzin is dat hij mensen niet wil manipuleren, hij wil haat zaaien, aanwakkeren. Hij weet dat het bullshit is en de meeste van zijn aanhangers horen het ook te weten. Trump is zo griezelig, vaag en ongeïnteresseerd. Hij wil nergens ‘achterkomen’, hij is ongeïnteresseerd in ‘wat er gaande is met moslims’. De vraag ‘promoot de islam geweld?’ is eindeloos uitgemolken. Deze nietszeggende vraag is alleen maar bedoeld om mensen de schijn te geven dat zij geweldig zijn en dat moslims door en door slecht zijn.”

Rhonda Roumani, jounalist en werkzaam bij The Center for Religion and Civic Culture aan de universiteit van Zuid-Californië, stelt:
“Als Donald Trumps beleid van kracht was geweest de afgelopen jaren, dan had Amerika Steve Jobs niet meegemaakt. Zijn biologische vader, Abdulfattah Jandali, is geëmigreerd vanuit Syrië. Zo zijn er nog een heleboel andere bekende zakenmannen die nu in Amerika wonen, van wie de ouders of zijzelf in andere landen zijn geboren, de landen waar Trump nu de mogelijkheid om te emigreren van wil verbieden. Mijn ouders zijn ook immigranten, uit Syrië. Zoals zoveel mensen die naar de VS zijn gekomen, houden mijn ouders van dit land omdat het zoveel vrijheid aan ons heeft geboden. Op dit moment zoeken miljoenen Syriërs een onderdak, niet als immigrant maar als oorlogsvluchteling. Deze mensen doorstaan een onwaarschijnlijk zwaar proces, een zwaarder proces dan andere mensen die naar de VS komen. Doordat wij ze met open armen ontvangen in plaats van dat we de grenzen afsluiten, zorgen we ervoor dat de propaganda dat Amerika niets met moslims ontkracht wordt. Juist deze mensen hechten er veel waarde aan dat ze de vrijheid en de kans hebben om opnieuw te mogen beginnen. Amerika veilig houden houdt in dat we samen moeten werken met de moslimgemeenschap, we moeten ze het gevoel geven dat ze onderdeel uitmaken van een oplossing, niet van een probleem. De grenzen dichtgooien lost de problemen, zoals de schietpartij in Orlando, niet op. Ons land heeft een betere aanpak nodig, die zich richt op de ontvreemden, de minderheden en een strengere wapenwet. Amerika heeft een leider nodig met de visie dat Amerika open is voor iedereen onrechtmatige vervolging ontvlucht, iedereen die een nieuwe start wilt en iedereen die een droom heeft. Dat is wat Amerika altijd al mooi heeft gemaakt.”

Het hele artikel van The Atlantic leest u hier.